Goud schenken volgens de regels van de kunst
Sinds de fameuze bankencrisis wordt vaak een stukje van het vermogen belegd in goud. Doorgaans gaat het dan om fysiek goud, dus goudstaven of gouden munten. Maar hoe ga je juist te werk als je goud wil schenken?
Heel wat Belgen beleggen een stukje van hun vermogen in goud. Alhoewel beleggen in goud ook via een fonds of een zogenaamde tracker (ETF) kan, geven de meesten de voorkeur aan gouden munten of goudstaven die ze dan bewaren in een kluis.
Fysiek goud schenken
Bij een schenking van goud (maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld zilver of diamant) is het belangrijk dat je heel duidelijk omschrijft wat je schenkt in het bijhorende bewijsdocument om misverstanden te vermijden.
Schenk je gouden munten, vermeld dan duidelijk om welke munten het gaat, alsook het jaartal (bijvoorbeeld ’20 gouden Krugerrand 1984 en 25 gouden Maple Leaf 2001′).
Gaat het om een schenking van goudstaven, zet dan ook zoveel mogelijk informatie in het bewijsdocument van de handgift, bijvoorbeeld ‘goudstaaf van 250 gram’, met vermelding van de keurstempel x of de smelterij met naam (bijvoorbeeld Umicore), alsook het goudgehalte dat erop staat, bijvoorbeeld 999.9 (gehalte Au).
Het is ook een goed idee om een foto nemen van de munten of goudstaven en in het bewijsdocument te plakken of als bijlage bij te voegen.
Welk bewijsdocument?
Omdat er hier doorgaans geen ander bijkomend bewijs is (bijvoorbeeld rekeninguittreksels), maar je wel een ‘vaste datum’ nodig hebt, raden we aan om met de klassieke aangetekende brieven te werken en niet met een gewoon bewijsdocument (pacte adjoint). (JA)
Voorbeeld1: brief van een schenker aan een begiftigde
Voorbeeld2: brief van een begiftigde aan een schenker (Opmerking: deze brief van de begiftigde aan de schenker moet verstuurd worden NA de handgift)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier