Goud is geen veilige haven meer

© AFP

Goud is zijn status van veilige haven aan het verliezen. Die functie wordt nu vervuld door de Amerikaanse dollar.

Omwille van zijn status als wereldreservemunt is de handel in dollar de meest liquide op de financiële markten. De vlucht naar de dollar zagen we ook al tijdens de crisis van 2008. De Amerikaanse munt steeg de voorbije weken naar het hoogste peil sinds juni 2010.

Een gevolg van de sterke dollar is dat goud in de meeste andere valuta wel nog hoger noteert dan begin dit jaar. Zo bedraagt het rendement euro zelfs 12 procent.

Met de (dollar)prijsdaling van de jongste weken moest goud vrijwel alle moeizaam opgebouwde winsten van 2014 terug inleveren. Na de zware correctie van vorig jaar (-28 procent) noteerde het edelmetaal in maart nog met een bonus van 16 procent, maar vorige week dook goud voor het eerst dit jaar onder de grens van 1200 dollar per troy ounce.

De mainstream verklaring dat goud anticipeert op een renteverhoging en een afbouw van de monetaire stimuli houdt weinig steek. Dit impliceert namelijk dat het metaal wel kon profiteren van de eerdere dalende rentetrend en monetaire stimuli. Dit is niet het geval, want sinds de top van september 2011 corrigeerde goud al met ongeveer 35 procent.

Bovendien hebben monetaire en politieke overheden weinig andere keuze dan de vlucht vooruit te nemen. Een hogere rente zou niet alleen rampzalige gevolgen hebben op de anemische economische groei maar ook op de rekeningen van schuldbeladen overheden.

Het sentiment bij investeerders is dan ook uitgesproken negatief. Het aantal uitstaande shortposities in termijncontracten was dit jaar niet eerder zo hoog en ook de uitstroom van investeringsgeld uit trackers die in het fysieke metaal investeren, blijft maar aanhouden. (KL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content