Goed nieuws en slecht nieuws uit China
Wereldwijd wordt met spanning gekeken naar de economische data vanuit China. Neemt de economische groei snel af, of lijkt de veelbesproken ‘landing’ van de Chinese economie mee te vallen?, dat is de vraag die Royal Bank of Scotland zich stelt. De laatste export- en importcijfers geven een gemengd beeld.
Het slechte nieuws
Het slechte nieuws: de import nam in maart met 5,3% toe ten opzichte van een jaar eerder, hetgeen minder is dan werd verwacht. Een afname van de import duidt op achterblijvende binnenlandse consumptie. Terwijl de Chinese overheid juist probeert om deze te stimuleren door bijvoorbeeld de ‘reserve ratio’s’ voor banken te verlagen.
Daarnaast kan de afnemende import duiden op lagere export in de toekomst, gezien een groot deel van de import van China bestaat uit bijvoorbeeld grondstoffen die in China worden verwerkt en vervolgens weer geëxporteerd worden.
Het goede nieuws
Het goede nieuws: de export is toegenomen en groeide in maart met 8,9% ten opzichte van een jaar eerder. Dit duidt er op dat de vraag naar Chinese producten op dit moment aanhoudt, hetgeen een positieve stimulans is voor de Chinese economie die nog altijd sterk afhankelijk is van de vraag naar Chinese producten vanuit het buitenland.
Men vreesde dat het verslechterde sentiment in China’s belangrijkste afzetmarkten, de VS en Europa, zou resulteren tot minder vraag naar Chinese producten. Dit lijkt mee te vallen.
In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de export naar Europa weliswaar met 1,8% ten opzichte van een jaar eerder, maar de export naar de VS nam in diezelfde periode met 12,8% toe.
Daarnaast nam in het eerste kwartaal ook de export naar andere opkomende markten vanuit China toe. De export vanuit China naar Rusland met steeg bijvoorbeeld met 14,8% en de export vanuit China naar Brazilië nam met 19,2% toe.
Eind deze week zal China naar verwachting de economische groeicijfers over de afgelopen maand publiceren. Reuters peilde
de verwachtingen onder een aantal analisten die gemiddeld een groei van 8,3% voorspelde. Opnieuw wachten beleggers
wereldwijd in spanning af…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier