Geraak wegwijs in de Belgische holdings
Beleggers die begin 2018 een korf aandelen van Belgische holdings kochten, verloren gemiddeld minder dan 1 procent. De Bel-20 daarentegen verloor 18 procent sinds Nieuwjaar. Bieden de holdings ook in 2019 bescherming tegen instortende beurzen?
De Belgische holdings hielden goed stand in 2018, in vergelijking met andere aandelen. Vooral Sofina en Brederode krikken die gemiddelde prestatie op. Sofina, de holding van de familie Boël, zag haar beurswaarde met meer dan een kwart toenemen, in een slecht beursjaar. Brederode, de holding van de familie Van der Mersch, won 5 procent. “We gaan Sofina en Brederode niet achternalopen”, zegt Sandra Vandersmissen, een analiste van BNP Paribas Fortis Private Banking. “Sinds Sofina in maart 2017 in de Bel-20 is gekomen, is het heel hard gegaan. Het bedrijf is transparanter beginnen te communiceren en het aandeel verhandelt veel vlotter dan vroeger.”
“Slechts één derde van de portefeuille van Sofina is vandaag nog beursgenoteerd. De holding heeft haar positie in beursgenoteerde aandelen zoals Colruyt verminderd of helemaal verkocht. Beleggers krijgen via Sofina toegang tot bedrijven waarin ze nooit zelf zullen kunnen beleggen. Sofina is actief in sectoren die structureel groeien, zoals onderwijs, gezondheidszorg en in artificiële intelligentie. Het heeft al bewezen dat het een goede neus voor zaken heeft en dat het een mooie meerwaarde kan realiseren. In 2017 heeft de holding haar belang in de Arabische e-commercewebsite Souq.com verkocht aan Amazon. In 2018 was er een biedstrijd tussen Amazon en Walmart voor het Indiase Flipkart, dat Sofina in portefeuille had.” Deze week kwam Sofina nog in het nieuws omdat de holding instapt in Graphcore, een producent van chips die gebruikt worden voor AI.
“Via Brederode krijgen beleggers toegang tot het neusje van de zalm van de private-equityfondsen. De drempels om in die fondsen te investeren liggen voor een particuliere belegger veel te hoog.” Vandersmissen voegt eraan toe dat er sinds januari 2018 nieuwe boekhoudregels gelden, waardoor de holdings hun niet-genoteerde participaties mogen waarderen aan de hand van sectorgenoten of transacties in de sector, en niet meer per se tegen de boekwaarde. “Het zou kunnen dat de intrinsieke waarde van de portefeuilles daardoor meer gaat schommelen en dat de holdings met veel niet-beursgenoteerde aandelen als minder defensief worden gepercipieerd dan vroeger.”
Vandersmissen is over geen enkele holding uitgesproken negatief. Ze vindt wel dat Sofina te duur is geworden. Gimv, Bois Sauvage en Brederode vindt ze nog altijd het houden waard. De helft van de portefeuille van Bois Sauvage bestaat uit de pralinefabrikant Neuhaus en de andere chocoladeactiviteiten. Neuhaus doet het niet slecht en is in 2018 nog altijd licht gegroeid. De holding probeert ook in te spelen op de bekommernissen van millennials die meer aan hun gezondheid denken. De participaties in Umicore en Recticel wegen minder zwaar in de portefeuille.” Met Gimv stappen beleggers in een gespreide portefeuille van niet-beursgenoteerde bedrijven.
Waarde creëren
De favoriete holdings van BNP Paribas Fortis Private Banking zijn Ackermans & van Haaren en GBL. Het zijn wel net de twee Belgische holdings die in 2018 het meeste terrein zijn kwijtgespeeld. Met de eerste holding trekt de belegger vooral de kaart van conjunctuurgevoelige activiteiten, met de tweede kiest hij voor een gespreide portefeuille met bluechips en defensieve aandelen.
Ackermans & van Haaren heeft bedrijven in portefeuille zoals de baggeraar DEME, die onder de koepel van het apart beursgenoteerde CFE valt, en Bank Delen en Bank J. van Breda. De investeringsmaatschappij is ook actief in de bouw, in vastgoedontwikkeling via Extensa Group, in de uitbating van vastgoed via een participatie in Leasinvest RE en in de landbouw via een participatie in de plantageholding Sipef. “Als beleggers denken dat er een economische crisis aankomt en als ze niet geloven in de dochteronderneming CFE, moeten ze niet investeren in Ackermans”, geeft Vandersmissen toe. BNP Paribas Fortis Private Banking gelooft niet dat er in 2019 een recessie komt.
“De baggeraar DEME had wat pech in de eerste jaarhelft, omdat zijn schepen niet tijdig opgeleverd waren. Bij de derdekwartaalcijfers was er wel beterschap”, zegt Vandersmissen. “CFE kwam met gemengde resultaten, maar daar stond een puike prestatie van de private banken en de vastgoedtak tegenover. Het management blijft positief voor de rest van het jaar en CFE blijft een bedrijf dat waarde creëert voor zijn aandeelhouders.
Nieuwe managers
“GBL heeft de laatste tijd meer in de voedingssector geïnvesteerd, omdat het management de portefeuille van de holding verder wil diversifiëren en beleggingen met stabiele cashflows wil”, zegt Vandersmissen. “GBL investeerde bijvoorbeeld in juli 250 miljoen euro in Upfield, de wereldwijde marktleider in plantaardige margarines die is afgesplitst van de margarinedivisie van Unilever. Onlangs heeft het de overname van Beltaste-Van Reusel afgerond, een producent van diepvriesproducten en een leverancier aan fastfoodrestaurants.”
Niet alle dochterbedrijven van GBL zijn defensief. Onlangs nog kwam de technologiegroep GEA, waarin GBL een participatie van 7,2 procent heeft en die machines levert aan de voedingsindustrie, met een stevige winstwaarschuwing. Vroeger was de portefeuille van GBL bijna een doorslag van de CAC40-index, met grote Franse bedrijven. Sinds Ian Galienne en Gérard Lamarche de touwtjes in handen kregen, volgt GBL een andere strategie. “Niet alle investeringen van de nieuwe managers waren succesvol”, zegt Vandersmissen. Aan de investering in Parques Reunidos, de uitbater van pretparken zoals Bobbejaanland, heeft de maatschappij bijvoorbeeld nog niet veel plezier beleefd.
Met GBL bespelen beleggers ook voor een stukje de Chinese markt. “De steraandelen in de portefeuille van GBL _ Adidas, Umicore en Pernod Ricard _ hebben sterk gepresteerd, mede door de groei in China.” Vandersmissen vindt GBL niet te duur. “GBL noteert met een korting van 26,5 procent op de intrinsieke waarde van de beleggingsportefeuille. Die korting schommelde door de jaren meestal tussen 20 en 25 procent. De discount is groter dan bij andere holdings, omdat er vooral beursgenoteerde waarden in de portefeuille zitten, die beleggers ook rechtstreeks op de beurs kunnen kopen. Bij holdings met veel niet-beursgenoteerde waarden zoals Sofina, Bois Sauvage, Gimv en Brederode is de décote kleiner.”
De grootste troef van GBL is zijn waardering, maar ook de sterke balans en het brutodividendrendement van bijna 4 procent kunnen Vandersmissen charmeren.
Beleggen in 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier