Geen Super Wednesday op de beurzen
Super Tuesday bleek niet echt te spelen op de aandelenmarkten. Te meer daar Hillary Clinton en Donald Trump de verwachte winnaars waren.
De Europese beurzen leken aanvankelijk goed op weg om een een vervolg te breien aan de herstelbeweging van de afgelopen dagen. Maar dat herstel brokkelde in de loop van de dag af, zodat het een gemengde dag werd in Europa, met een aantal licht stijgende en een aantal licht dalende beursindexen. Super Tuesday bleek niet echt te spelen op de aandelenmarkten. Te meer daar Hillary Clinton en Donald Trump de verwachte winnaars waren.
Eindelijk was er witte rook bij Fagron (-0,8%). Het financieringsplan ter waarde van 220 miljoen euro is voorwaardelijk rond en bestaat uit twee fases. Eerst komt er een private kapitaalverhoging van 131 miljoen euro. Daarop zullen de Nederlandse vennootschap WPEF (waarachter het private-equityfonds en ex-Fagron-aandeelhouder Waterland en Filip Balcaen schuilgaan) en vijf individuele investeerders, onder wie Marc Coucke, Bart Versluys en CEO Hans Stols, zullen intekenen. Er zijn wel voorwaarden, waaronder de verkoop of de stopzetting van Bellevue Pharmacy, de Amerikaanse dochter die zwaar getroffen werd door een wijziging in de terugbetalingsvoorwaarden. Deze operatie gebeurt tegen maximaal 5,50 euro per aandeel. Daarna komt er een publieke kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de resterende 89 miljoen euro, normaal tegen een prijs gelijk aan 90 procent van de private kapitaalverhoging of 4,95 euro per aandeel. Indien de private plaatsing toch niet doorgaat, dan wordt de 220 miljoen euro opgehaald via de publieke operatie tegen een nog te bepalen uitgifteprijs. Aanvankelijk werd zeer opgelucht gereageerd, maar van de meer dan 15 procent winst bij het begin bleef aan het eind van de beurssessie niks meer over.
Binnen de Bel-20-index maakte Telenet (-5,0%) een serieuze uitschuiver. De aanleiding was het bericht dat het Noorse staatsfonds Norges Bank 2,5 miljoen van zijn 5,3 miljoen Telenet-aandelen verkoopt, of circa 2 procent van het totale aantal aandelen. Dat gebeurt met een korting ten opzichte van de beurskoers van dinsdag. Citigroup plaatst de aandelen tegen 46,25 euro. De verkoop past wellicht puur in het normale portefeuillebeheer van Norges Bank, maar is natuurlijk niet leuk voor de andere Telenet-aandeelhouders. Norges Bank was met 4,5 procent de tweede grootste Telenet-aandeelhouder, na de Amerikaanse referentieaandeelhouder Liberty Global.
Goed nieuws was er voor het biotechbedrijf MDxHealth (+8,3%), dat zich dan ook wist te ontpoppen tot een van de steraandelen van vandaag. Zijn sterproduct, ConfirmMDx (test voor prostaatkanker), wordt opgenomen in de 2016 NCCN Guidelines voor de vroege opsporing van prostaatkanker. NCCN staat voor National Comprehensive Cancer Network en is een alliantie van 26 Amerikaanse kankercentra. Een opsteker voor het biotechbedrijf, dat met zijn kankertesten vooral focust op de grote Amerikaanse markt.
De specialist in zorgvastgoed Aedifica (+0,7%) doet, na Duitsland, een tweede stap buiten België met de aankoop van vier zorgresidenties in Nederland. Het betaalt zo’n 30 miljoen euro. Een logische stap voor de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) in het kader van de ontplooiing van haar investeringsstrategie in Europa. De vergrijzingsgolf biedt ook in Nederland flink wat opportuniteiten. Het aantal 65-plussers zal van 3 miljoen nu naar 4,7 miljoen evolueren tegen 2040. Bovendien is de Nederlandse markt voor zorgvastgoed nog heel versnipperd, zodat het brutohuurrendement 7 procent boven het Belgische gemiddelde ligt.
Donderdag is het uitkijken naar onder meer de initiële werkloosheidsaanvragen in de VS, de PMI (diensten) en de jaarresultaten van Ahold/Delhaize, Brederode, Mithra Pharmaceuticals en Smartphoto Group.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier