Geen May-day op de markten
De Britse premier Theresa May bevestigde dinsdag in een toespraak dat Groot-Brittannië streeft naar een harde brexit, of een volledige – maar wel heldere en geleidelijke – uitstap uit de Europese Unie.
De Europese beurzen hebben die speech goed verteerd en beperkten de verliezen na een moeilijke start. Wall Street opent na een verlengd weekend lager en worstelt met de politieke onzekerheden in aanloop naar de inauguratie van president Donald Trump later deze week. De dollar verloor terrein na uitlatingen van Trump dat de dollar te sterk is en dat China de wisselkoers manipuleert om zijn concurrentiepositie te verstevigen.
Het Britse pond mocht zich een van de winnaars van de dag noemen, omdat er een soort verzekeringsmechanisme is ingebouwd dat de brexit voor Groot-Brittannië verteerbaar zal zijn, of niet zal zijn. Theresa May bevestigde dat het Britse parlement de deal moet goedkeuren die Groot-Brittannië en de Europese Unie sluiten. De markten leiden daaruit af dat de deal goed moet zijn voor Groot-Brittannië om goedgekeurd te raken. Die ‘verzekering’ ondersteunde mee het herstel van het pond. Bij een slechte deal is er een scenario dankbaar dat het Britse parlement de brexit alsnog ongedaan maakt.
Een harde brexit betekent dat Theresa May bereid is het lidmaatschap van de Europese eenheidsmarkt op te geven om weer de volledige controle te krijgen over het Britse migratie- en handelsbeleid. Londen zal dan ook geen bijdragen meer betalen aan de Europese Unie en het hoeft niet langer verantwoording af te leggen aan het Europees Hof. Maar May wil het niet op een vechtscheiding laten uitdraaien en ze wil met de Europese Unie over een nieuw vrijhandelsakkoord onderhandelen. “We gaan helemaal uit de Europese Unie, maar verlaten Europa niet”, zei May. Het is natuurlijk afwachten hoe de Europese Unie zal reageren op een harde brexit, en of de Europese Unie Groot-Brittannië zal willen straffen om de mogelijke uitstap van andere lidstaten te ontraden.
Zodra Groot-Brittannië een beroep doet op het artikel 50 om de brexit formeel aan te vragen, nog voor eind maart, begint een periode van twee jaar van onderhandelingen waarin de scheiding geregeld wordt. In die periode verandert er niets. Pas daarna kunnen Groot-Brittannië en de Europese Unie over een nieuw handelsverdrag onderhandelen. May heeft er ook alle belang bij dat een overgangsperiode wordt ingebouwd voor de Britse bedrijven en banken die de toegang tot de Europese eenheidsmarkt verliezen. Vooral voor de Londense City kan heel wat activiteit kwijt raken bij een slecht onderhandelde brexit.
De Britse inflatie is intussen aan een stevige opmars bezig. In december stegen de consumptieprijzen met 1,6 procent, wat meer is dan verwacht. Het is ook het hoogste peil sinds 2014. Analisten houden er rekening mee dat de Britse inflatie tegen eind dit jaar 3 procent bedraagt. De inflatie wordt vooral gevoed door de daling van het pond, wat de invoerprijzen de hoogte in jaagt. Die invoerprijzen stegen met 17 procent in december, het hoogste peil in vijf jaar. De daling van het pond met 15 procent sinds de brexit verstevigt dus niet alleen de concurrentiepositie van de Britse economie, maar kost de Britten via hogere invoerprijzen heel wat koopkracht en welvaart.
De stijgende inflatie beperkt ook de bewegingsvrijheid van de Britse centrale bank, die dreigt gevangen te raken tussen stijgende prijzen en de verzwakkende economie, als het toch tot een vechtscheiding met de Europese Unie komt. Verteert de Britse economie de brexit vrij goed, dan zal de Bank of England wellicht sneller dan voorzien het geldbeleid moeten verkrappen.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley (-2,3%) publiceerde sterke cijfers over het vierde kwartaal. De winst steeg met 84 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, vooral door de verdubbeling van de inkomsten uit de obligatiehandel. De makke handel op de financiële markten woog de voorbije jaren op de resultaten van de zakenbanken, maar de verkiezing van Donald Trump en het krappere geldbeleid van de Amerikaanse centrale bank brachten weer leven in de brouwerij. Morgan Stanley snoeide ook in de kosten en probeert de inkomsten uit de obligatiehandel meer voorspelbaar te maken.
Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics (-0,1%) had eind 2016 nog 20,3 miljoen euro in kas. Dat is conform de verwachtingen, meldt het bedrijf in een update over het vierde kwartaal van 2016. Vorig jaar verbruikte Bone Therapeutics 13,3 miljoen euro cash, zodat er nog voor ruim één jaar financiële brandstof rest. Dat is behoorlijk krap, wat maakt dat de markt rekening houdt met een nieuw kapitaalverhoging. Bone Therapeutics kan ook vers geld vinden door een partnerschap te sluiten voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
Bone Therapeutics is gespecialiseerd in celtherapie voor breuken en botziektes en zet volop in op de ontwikkeling van toepassingen waarvoor geen alternatieve middelen bestaan, zoals de behandeling van breuken die vertraagd helen. Later dit jaar publiceert Bon Therapeutics belangrijke studies over de klinische werkzaamheid van die therapieën.
Beleggen in 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier