Gazprom gemeden door beleggers, geliefd bij de speculanten

Het komt in de geschiedenis vaak voor dat de hegemonie van een land met een industrieel kroonjuweel wordt vereenzelvigd. Een voorbeeld uit het verleden is de British East India Company die ooit gold als het uithangbord van de economische en politieke grandeur van het Britse Rijk in de 17e eeuw.

In de hedendaagse wereld wordt de Russische economische macht volgens Arnaud Delaunay van Leleux vaak toegedicht aan de aardgasproducent Gazprom.

Enkele cijfers: de groep draagt voor 8% bij aan het Russische BBP, is goed voor 18% van de wereldwijde aardgasproductie, is de grootste aardgasexporteur ter wereld en de belangrijkste aardgasleverancier van Europa (45% van de gasexport in 2010).

Maar de tijden veranderen. De aardgasgroep zag het daglicht op een ogenblik dat de wereldwijde aardgasvraag in volle expansie was.

In de huidige marktomgeving moet de groep met talrijke tegenslagen afrekenen: vertraging in de opstart van de productie van het enorme Shtokman offshoreveld in de Barentszee (aanvankelijk gepland voor de export naar de Verenigde Staten), een onderzoek vanwege de Europese Commissie wegens inbreuk op de concurrentieregels, kritiek van het Kremlin op het financiële management van de groep, een daling van het Europese aardgasverbruik, vertraging in de productie van schaliegas, een (waarschijnlijke) verlaging van de verkoopprijzen voor de Europese klanten en tenslotte talrijke aanvaringen met Oekraïne (de grootste klant van Gazprom).

Het wekt dan ook geen verbazing dat deze “explosieve cocktail” voor een daling van de beurskoers met 70% zorgde op 5 jaar tijd. Maar volgens Arnaud Delaunay is dat geen reden om het aandeel te kopen, hij heeft nog steeds een advies opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content