Fréderic Buzaré (Dexia AM): “Monetair beleid FED is veel te laks”
De aandelenmarkten staan in toenemende mate in correlatie met de zwakkere dollar en met de tsunami van liquiditeiten. Beide factoren wegen momenteel kennelijk zwaarder door dan de angst en de risico’s. Sterker nog: de beleggers lijken er tuk op te zijn risico’s te nemen.
Fréderic Buzaré (Dexia AM): “Het valt ons op dat de belangrijkste stuwende kracht voor de aandelenmarkten tot dusver het feit is geweest dat de Fed heeft verzekerd dat ze een soepel monetair beleid zal blijven voeren, en dit ondanks het her en der opduikende gevoel dat het tweede rondje opkopen van obligaties (Quantitative Easing; QE2) er eigenlijk nooit had mogen komen. Hoewel een aantal centrale bankiers inmiddels ook gespierde taal hebben laten horen, lijkt de Fed nog altijd vast te houden aan haar bijzonder soepele monetaire beleid met een zeer lage rente.”
Een van de gevolgen daarvan is dat de Amerikaanse dollar op een alarmerend laag peil staat: rekening houdend met de werkelijke handelswaarde bevindt de “greenback” zich zelfs op een dieptepunt sinds de akkoorden van Bretton Woods. En aangezien er weinig kans bestaat dat de Fed binnenkort de rente zal optrekken, kan de carry trade in Amerikaanse dollar gewoon aanhouden.
Buzaré: “Op korte termijn zal de constante zwakte van de Amerikaanse dollar en van de yen wellicht voor een blijvende kapitaalstroom in de richting van risicovolle beleggingen blijven zorgen. Maar daar staat tegenover dat een volledige en ongestructureerde koersval van de Amerikaanse munt niet positief kan zijn voor de markten. Sommigen zullen wellicht opwerpen dat de markt de Fed nu al duidelijk maakt dat haar monetaire beleid veel te laks is. Hoewel de risicoappetijt momenteel nog aanhoudt, zouden de komende weken een antwoord moeten geven op de vraag of dit beleid echt nog lang kan blijven duren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier