Frank Lierman (Dexia Bank België): “Olieprijzen kunnen komende maanden dalen”
De gematigde groei van de wereldeconomie zal volgend jaar de stijging van de vraag naar ruwe olie temperen, waardoor de olieproducenten beter in staat zullen zijn om de oliebevoorrading veilig te stellen. Zo bedroeg in 2010 de wereldwijde groei van de vraag naar ruwe olie nog 2,6%.
Zowel het Internationaal Energie Agentschap als de OPEC gaan voor 2011 uit van een toename van de wereldwijde vraag naar ruwe olie met slechts 1,0%. In 2012 zal de groei van de vraag licht versnellen, tot 1,5% volgens het Internationaal Energie Agentschap.
De OPEC zit op dezelfde golflengte en ze ziet de globale vraag volgend jaar met 1,4% stijgen. Volgens de OPEC zal de vraag naar ruwe olie in de OESO-landen volgend jaar stagneren. China (+5,1%) en in minder mate Latijns-Amerika (+2,8%) en het Midden-Oosten (+2,5%) zullen de groeimotor van de globale vraag naar
petroleum vormen.
Frank Lierman (Dexia Bank België): “We verwachten dat op korte termijn de voortdurend neerwaarts bijgestelde economische groeiverwachtingen de bovenhand zullen halen. Daardoor zullen de olieprijzen de komende maanden waarschijnlijk zakken. Maar er zal geen ineenstorting plaatsvinden zoals in 2008. De OPEC-landen zullen niet aarzelen om minder olie op te pompen, indien de olieprijzen te sterk zouden dalen. Naarmate de Libische olieproductie terug op dreef komt, zullen de andere OPEC-landen hun oliekranen wat dichter draaien. In tegenstelling tot in 2008 en 2009, zal de globale vraag naar ruwe olie blijven toenemen, weliswaar in een gematigd tempo. De commerciële olievoorraden in de westerse industrielanden zullen aan de lage kant blijven. Op lange termijn zullen de olieprijzen blijven stijgen, door de oplopende productiekosten (de bestaande en gemakkelijk te exploiteren olievelden geraken uitgeput) en de alsmaar toenemende oliebehoefte van de Aziatische groeilanden. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat tegen 2035 de wereldwijde vraag naar ruwe olie met 15% zal groeien en de vraag naar energie zelfs met 40%, door de stijgende energiebehoefte van de groeilanden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier