Forse dreun voor Ablynx-aandeel
Een roemloze dag is het geworden voor de aandeelhouders van Ablynx.
Telkens als er een bijeenkomst is van een belangrijke centrale bank, dan kijken de financiële markten daarnaar uit. Ook nu verloor de euro terrein in aanloop naar de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de berg heeft deze keer een muis gebaard. Alle rentevoeten blijven onveranderd, net als de modaliteiten van de monetaire versoepeling. Voorlopig blijft de ECB tot maart 2017 maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opkopen. Tegen de vergadering van december zal een intern comité zich buigen over hoe het verder moet met de het soepele geldbeleid: stoppen, verminderen, verlengen, modaliteiten aanpassen…. Toen voorzitter Mario Draghi aangaf dat hij het onwaarschijnlijk vond dat de ECB plots in maart zou stoppen, zakten alsnog de euro en de langetermijnrente en stegen de Europese beurzen.
Een roemloze dag is het geworden voor de aandeelhouders van Ablynx (-14,1%). Zoals de markt al enigszins vreesde, heeft het Amerikaanse farmabedrijf AbbVie beslist het potentiële reumamiddel vobarilizumab niet in te licentiëren. Ablynx mist zo een cheque van 75 miljoen dollar. Bij de bekendmaking van de klinische fase II-resultaten deze zomer was twijfel gerezen door een zeer groot placebo-effect. Het Gentse biotechbedrijf blijft wel zodanig veel vertrouwen hebben in het potentieel van het middel, dat het op zoek gaat naar een andere commerciële partner. Intussen vat het de voorbereidingen van de cruciale fase III-studie aan. De markt reageerde andermaal ontgoocheld. De beurswaarde van Ablynx is dit jaar na tuimelperte van 45 procent gezakt tot 550 miljoen euro, terwijl er eind juni bijna 300 miljoen euro op de bankrekening stond.
De aandeelhouders van Nestlé (-0,7%) waren evenmin gelukkig met het nieuws dat hun bedrijf vandaag bracht. De Zwitserse voedingsgigant verlaagde de verwachte omzetgroei voor dit jaar naar 3,5 procent. Dat is het laagste groeicijfer van het afgelopen decennium. Na negen maanden kwam de omzet met 65,5 miljard Zwitserse frank (CHF) onder de analistenconsensus van 66 miljard frank uit. Dat houdt slechts 3,3 procent omzettoename in, terwijl Nestlé eerder als prognose dezelfde omzetgroei van vorig jaar had gegeven, namelijk 4,2 procent. De prijzen zijn in het derde kwartaal nochtans met 1,3 procent verhoogd, maar dat leidde tot een daling van de volumegroei (van 2,7% in het tweede kwartaal tot 1,9% in het derde kwartaal). De koersreactie bleef binnen de perken omdat na de teleurstellende cijfers bij Unilever en Danone de beleggers de bui al hadden zien hangen.
Een heel andere verhaal is de koersevolutie van Lufthansa (+7,6%). Het aandeel van de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij kende de grootste dagstijging in vele jaren nadat de bedrijfsleiding de winstverwachting voor dit jaar had opgetrokken. In de plaats van de verwachte winstdaling mikt het management nu op een winst vergelijkbaar met die van vorig jaar. De brandstofkosten vallen lager uit dan verwacht. Nog hoopgevender is de vaststelling dat er weer meer duurdere tickets van de premieklassen worden verkocht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier