Fiscaal beleid bepalend voor Amerikaanse economie en beleid Fed

De Amerikaanse centrale bank heeft haar monetaire beleid ongewijzigd gelaten. Dit komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet echt als een verrassing.

De leden van het committee geven ieder pas in september aan laag zal blijven (nog) niet tot een nog langere periode is verlengd.

Of een verlenging effect zal hebben op de markt en economie, gegeven de al lage rente en een verwachting die al ruim twee jaar bestrijkt, valt te betwijfelen. In het persbericht meldt de Fed wel dat het opnieuw monetair zal verruimen mocht dat nodig zijn om het mandaat van de Fed, prijsstabiliteit en werkgelegenheid, te ondersteunen.

Kans op ruimer monetair beleid is toegenomen

Gegeven de afgezwakte kwalificaties van de Fed voor de economie lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers de kans op een nog ruimer monetair beleid te zijn toegenomen. De centrale bank geeft immers aan dat de economische ontwikkeling in het eerste halfjaar iets is afgezwakt en dat de spanningen wereldwijd het neerwaartse risico vergroten.

In juni sprak de Fed nog over een gematigde groei. Eind augustus houdt Bernanke een speech op het Jackson Hole Symposium waar in 2010 extra acties werden aangekondigd.

Amerikaanse economie verzwakt

Duidelijk is dat de Amerikaanse economie afzwakt, zoals gisteren ook weer bleek uit de inkoopmanagersindex voor de industrie. Een afzwakking tot 1,5% economische groei geeft weinig reden tot ingrijpen.

Maar de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn voor een groot deel afhankelijk van nieuwe begrotingsonderhandelingen.

Als de regering geen compromissen kan bereiken, zal er volgend jaar ‘automatisch’ zo’n 4% tot 5% van het bbp worden bezuinigd. Je zou denken dat regeringspartijen dit, zeker in de aanloop tot de verkiezingen, willen voorkomen.

De Democraten en Republikeinen lijken op dezelfde voet door te gaan als vorig jaar toen overeenstemming over ophoging van het kredietplafond pas op het laatste moment werd bereikt.

Zoals het er nu naar uit ziet zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers aan het einde van het jaar wederom de grens van het kredietplafond van de overheid bereikt kunnen worden, een paar maanden eerder dan verwacht.

Gisterenavond leed Obama wederom een nederlaag in het Huis van Afgevaardigden met zijn voorstel om de Bush-belasting af te schaffen.

Obama wil de eerdere belastingverlagingen voor de topinkomens terugdraaien. Het gaat dan om inkomens boven de $ 250.000 die 39,6% belasting zouden moeten gaan betalen in plaats van de huidige 35%. De belasting op vermogenswinsten zou van 15% naar 23,8% gaan.

Op een termijn van 10 jaar zou dit minstens $ 900 mrd opleveren. Zoals bekend hebben diverse miljonairs zelf al aangegeven achter een belastingverhoging te staan, maar dat mocht nog niet baten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content