Europa heeft blijkbaar een keerpunt bereikt wat betreft de aanvaarding van besparingsmaatregelen om de deficieten op de begroting terug te dringen. Een aantal landen hebben al besparingsmaatregelen aangekondigd.
Dat is met name het geval voor Griekenland, Spanje en Portugal. Erik Nielsen, hoofd Europese economische denkcel bij Goldman Sachs Group, is van mening dat er sprake is van het omdraaien van een knop bij de Europese regeringsleiders.
Volgens Nielsen is er sprake van “moral suasion”, zeg maar overreding in de eurozone. Dat blijkt ook uit de evolutie van de obligatiekoersen. De spread tussen Spaanse en Duitse obligaties is teruggevallen van 164 naar 99 basispunten, die tussen de Portugese en de Duitse is meer dan gehalveerd.
Banco Santander SA en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, de twee grootste Spaanse banken, verwelkomden vorige week de Spaanse besparingsmaatregelen, hoewel de grootste vakbond Comisiones Obreras al heeft laten weten harde actie tegen de plannen te zullen voeren.
Fernando Fernandez, professor aan de IE business school in Madrid, sprak eveneens van een keerpunt wat zijn land betreft. De voormalige econoom bij het IMF is verheugd dat premier Zapatero eindelijk de realiteit lijkt te hebben ingezien en beseft wat er op het spel staat.
Toch stellen de economen zich vragen bij de uitspraken die zowel kanselier Merkel als ECB-voorzitter Trichet afgelopen weekend deden en die het vertrouwen in de euro verder hebben ondermijnd. De vraag is of beiden een geheime agenda hebben wat hun boodschap betreft.