Europese beurzen profiteren van sterk Amerikaans banenrapport
Een uitzonderlijk sterk Amerikaans banenrapport nam de twijfels over de gezondheid van de Amerikaanse economie weg.
In de vakantiemaand juli kwamen er in de Verenigde Staten 255.000 nieuwe banen bij. De jobcreatie in de maand juni werd opwaarts herzien van 287.000 naar 292.000. De werkloosheid bleef steken op 4,9 procent omdat meer mensen opnieuw hun kans wagen op de arbeidsmarkt. Daarnaast steeg het gemiddelde uurloon opnieuw licht.
Dat de kans dat de Amerikaanse centrale bank haar rente gaat verhogen opnieuw toeneemt, leek de markten niet te deren. De Europese aandelenmarkten verstevigden hun winsten na de bekendmaking van het banenrapport, terwijl de Amerikaanse beurzen naar een nieuw record stoomden. De Bel-20-index (+1,09%) eindigde net als zijn collega’s met winst. Sterkste stijgers in de index waren Ontex (+2,61%) en Galapagos (+2,99%).
Fagron (-1,54%) zag zijn omzet in de eerste jaarhelft met 3,1 procent dalen naar 210,2 miljoen euro, net onder de verwachtingen van analisten (213,3 miljoen euro). Indien geen rekening wordt gehouden met schommelingen in de wisselkoersen steeg de omzet met 2,2 procent. De verkoop van steriele bereidingen (Fagron Specialty Pharma Services) zag zijn omzet sterk stijgen (+13% tot 74,2 miljoen euro), maar analisten mikten op 78,1 miljoen euro. Alle andere onderdelen zagen hun omzet dalen. Dankzij kostenbeheersing klopte de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) net iets hoger af dan verwacht, al is er wel sprake van een daling van 21 procent tegenover een jaar geleden (naar 45,6 miljoen euro). De rebitda-marge zakte daardoor van 26,7 naar 21,7 procent. Voor het volledige jaar verwacht Fagron een omzet van minstens 415 miljoen euro – 12 procent minder dan vorig jaar – en een rebitda tussen 85 en 95 miljoen euro – tegenover 106,5 miljoen euro vorig jaar. Dankzij de geslaagde kapitaalverhoging zijn de nettoschulden gedaald naar 301 miljoen euro. Fagron blijft door Amerikaanse onderzoeken wel nog geplaagd door juridische onzekerheid.
WDP (-2,66%) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar meer winst geboekt dan verwacht. De netto courante winst van de specialist in logistiek vastgoed ging 17,5 procent hoger naar 48,7 miljoen euro. Door de uitgifte van nieuwe aandelen naar aanleiding van het keuzedividend bleef de stijging van de winst per aandeel steken op 13 procent (naar 2,62 euro). Door het faillissement van het Nederlandse V&D daalde de bezettingsgraad van 97,5 procent eind 2015 naar 95,9 procent eind juni. De goede start laat WDP toe de winstverwachting voor het volledige jaar op te trekken van 5,2 naar 5,3 euro per aandeel. Aandeelhouders kunnen uitkijken naar een dividend van 4,25 euro per aandeel in plaats van 4,2 euro. WDP is voortaan ook actief in Luxemburg, waar de groep een voorakkoord heeft gesloten voor een gebouw ter waarde van 22 miljoen euro.
Hugo Boss (+7,44%) toont opnieuw enkele tekenen van leven. De omzet van de Duitse modegroep zakte in het voorbije kwartaal – exclusief wisselkoerseffecten – met 1 procent. Analisten gingen uit van een daling van 4 procent. In China werd dankzij prijsverlagingen aanzienlijk meer kleding verkocht, en bleef de omzetdaling in lokale munt beperkt tot 4 procent. In de Verenigde Staten dook de omzet 21 procent lager, onder meer omdat de groep de verkoop van haar producten in onafhankelijke winkels beperkte. Dankzij een meer gedisciplineerd kortingsbeleid en voorraadbeheer steeg de brutobedrijfswinstmarge met 1 procentpunt. Mark Langer, de nieuwe CEO van de groep, wil in de VS – net als eerder in China – het komende anderhalf jaar een aantal van de eigen winkels sluiten. Als teken van vertrouwen in de nieuwe CEO verhoogde de grootste aandeelhouder – de Italiaanse familie Marzotto – zijn belang in Hugo Boss in april tot juni met meer dan 40 procent (tot 10% van alle uitstaande aandelen).
Maandag komen Nyrstar, bpost en PostNL met hun halfjaarresultaten. Op macro-economisch niveau is het uitkijken naar de Duitse industriële productiecijfers van juni en het Franse ondernemersvertrouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier