Euro verzwakt door heropflakkering eurocrisis
Spanje buiten adem en Griekenland dat wanhopig op zoek is naar geld om de lonen te betalen… De euro zinkt opnieuw weg na een week stand te hebben gehouden.
De eenheidsmunt staat vandaag opnieuw op verlies. Deze ochtend bereikte de euro tegenover de dollar zijn laagste niveau in twee jaar tijd. Tegenover de Japanse yen is dat zelfs het laagste niveau in elf jaar tijd. De pijlsnelle stijging van de Spaanse rente boven 7% is de spreekwoordelijke druppel.
Beleggers vrezen terecht het catastrofale scenario waarbij Spanje, de vierde economie van de eurozone, gered moet worden door het noodfonds. De recessie in het land wordt nu al verwacht tot ver in 2013, met een werkloosheid die dit jaar richting 25% gaat. De goedkeuring door de ministers van Financiën van de eurozone van de 100 miljard euro steun voor de Spaanse banken zette maar weinig zoden aan de dijk. De Spaanse regio’s staan immers ook op de rand van de afgrond. De regio Valencia heeft vrijdag al steun gevraagd aan de Spaanse centrale overheid.
Ander zorgenkind is Griekenland, waar deze week de regering een ontmoeting heeft met zijn drie schuldeisers: de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De inzet is een akkoord over economische hervormingen en bezuinigingen zodat de geldkraan open kan blijven. Iannis Stournaras, de nieuwe Griekse minister van Financiën en een pro-Europese liberaal-democraat, heeft nu donderdag een dubbele missie tijdens zijn ontmoeting met de troika. Enerzijds moet hij hen overtuigen van de goede wil van zijn land om de overheidsfinanciën te saneren. Anderzijds wil hij een heronderhandeling bekomen van het totale bezuinigingspakket dat Griekenland in een wurggreep houdt.
Centraal in de discussie staan besparingsmaatregelen, al aangekondigd maar nooit uitgevoerd, ten belope van 3 miljard euro in 2012, met de bedoeling het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,4% van het bruto binnenlands product. Nog belangrijker zijn de maatregelen om 11,5 miljard euro te besparen in 2013 en 2014.
Naast de besparingen wil de troika ook nagaan of de Grieken de structurele hervormingen waar al twee jaar op wordt gehamerd ook effectief uitvoeren. Deze omhelzen een hervorming van de Staat en justitie, de vrijmaking van beschermde sectoren en een flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Het rapport van de ontmoeting zal dienen als basis om al of niet de volgende schijf van 31,5 miljard euro (van de totale lening van 130 miljard euro) zal vrijgemaakt worden. Broodnodige fondsen, want eind juli is het geld van de Griekse regering op. (met AFP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier