Danny Reweghs
‘Er zit sleet op de Trump-rally’
“Het vertrouwen in Trump brokkelt af”, zegt Danny Reweghs, beursanalist bij Inside Beleggen. “Zeker nadat hij een blauwtje heeft opgelopen door de opvolger van Obamacare niet door het Amerikaanse Congres te krijgen.”
Er zit sleet op de Trump-rally, maar hebben we het aan de 45ste president van de Verenigde Staten te danken dat we een heel ander eerste kwartaal op de aandelenmarkten hebben gehad dan een jaar geleden. Begin 2016 kwam de wereldeconomie in een serieuze groeicrisis terecht door de perikelen rond de Chinese economie. De wereldeconomie kon toen niet alleen geen hoger toerental aan, maar de groei dreigde onder invloed van een slabakkende Chinese economie verder af te vlakken. Duikende grondstoffenprijzen vertolkten een somber groeipad. Zelfs Wall Street wist toen maar ternauwernood aan het begin van een berenmarkt (daling van 20 procent vanaf de top) te ontsnappen. De terugval bleef op -18 procent steken.
Hogere groeiverwachting
Gelukkig liepen het allemaal zo’n vaart niet. Toen de verrassende winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen Donald Trump in zijn campagne én overwinningsspeech de klemtoon legde op het herstel van de Amerikaanse economie, kregen economen en beleggers weer een rooskleurige perspectief voor de wereldeconomie. De Trump-rally is het vooruitzicht dat de Amerikaanse groei door infrastructuurwerken, belastingverlagingen, verhoging van de defensie-uitgaven, enzovoort, naar een hogere versnelling schakelt en de Amerikaanse bedrijfswinsten weer in de lift zitten. Vorig jaar waren de cijfers op de beurzen na het eerste trimester dieprood. Dit jaar ligt de gemiddelde winst voor de westerse aandelenmarkten in de eerste drie maanden op 4 à 5 procent.
Blauwtje opgelopen
‘Er zit sleet op de Trump-rally’
Europa is er deze keer wel in geslaagd het groeiwagonnetje aan dat van de Amerikanen te haken. De perspectieven kunnen nog gunstiger worden als over een maand Marine Le Pen niet verkozen wordt tot Franse president. De dreiging van een verdere verbrokkeling in de Europese Unie wordt dan afgeblokt. Politieke stabiliteit kan een extra impuls geven aan de economische groei in de eurozone. Dat op zich is onvoldoende als garantie voor verder stijgende (Europese) beurzen.
De jongste dagen en weken is het wat minder, omdat het vertrouwen in Trump afbrokkelt. Zeker nadat hij een blauwtje heeft opgelopen door de opvolger van Obamacare niet door het Amerikaanse Congres te krijgen. Dat doet de markten twijfelen of hij er wel in zal slagen de belastingverlagingen en de budgetten voor de infrastructuurwerken erdoor te krijgen.
Met overleg
Het is duidelijk voor Wall Street dat Trump zich moet herpakken. Maar de mislukte Trumpcare kan ook een goede les zijn voor hem, dat hij de zaken grondig, professioneel en in overleg moet aanpakken om met de fiscale hervormingen en economische expansieplannen succes te kunnen oogsten. De komende weken zullen wat minder vanzelfsprekend zijn op de aandelenmarkten, maar met een betere aanpak door Trump en meevallende Franse verkiezingen verwachten we de rest van het voorjaar wel weer zonnige beurstijden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier