Een fonds kopen en verkopen tegen een onbekende prijs?
Wie een beleggingsfonds koopt weet vaak niet tegen welke koers (prijs) hij dat doet. Hoe komt dat? En bij welke fondsen weet je dat wel?
Meestal open fondsen
Fondsen zijn heel populair bij Belgen, omdat je in een keer een pakket aandelen en/of obligaties koopt en dus onmiddellijk een goed spreiding hebt. Bovendien is er een heel ruime keuze aan fondsen en kan je zowel wereldwijde fondsen kopen als fondsen die een bepaald land of bepaalde sector bespelen.
Het grootste deel van deze fondsen zijn zogenaamde open fondsen van het type bevek en worden graag aangeraden door je bankier. Je kan er op elk moment in- of uitstappen, maar je weet nooit exact tegen welk prijs.
Prijs onbekend?
Bij de aan- of verkoop is de prijs inderdaad niet bekend. Dat komt omdat het fonds bestaat uit veel onderliggend aandelen of obligaties. Pas aan het einde van elke handelsdag zal de fondsbeheerder de waarde van het fonds kunnen vaststellen door de waarde van alle aandelen en obligaties van he fonds samen te tellen.
De waarde op basis van deze opstelsom wordt dan meestal 1 of 2 dagen later gepubliceerd en dat is de koers waartegen je de bevek kan kopen of verkopen. De waarde van het fonds loopt dus 1 à 2 dagen achter, waardoor je wel een indicatie van de prijs hebt, maar nooit exact weet tegen welke prijs je koopt of verkoopt.
Soms wel bekend
Bij beursgenoteerde fondsen is dat helemaal anders, omdat dat fonds noteert op de beurs zoals een aandeel. Hier weet je dus perfect tegen welke prijs je koopt. Het populairste voorbeeld van beursgenoteerde fondsen zijn de sterk opkomende “trackers” of ETF’s (Exchange Traded Funds). Het zijn fondsen die een index volgen (“tracken”) en doorgaans een heel lage beheerkost hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier