Duurzaam beleggen rendeert
Bedrijven die respect hebben voor het milieu, de maatschappij en de regels voor deugdelijk bestuur scoren beter op de beurs. Dat leert onderzoek van vermogensbeheerders.
Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die in 2019 het meest in de smaak vielen bij de lezers. In juni verscheen dit artikel over de link tussen de beursprestaties van bedrijven en hoe duurzaam ze zijn.
De Franse vermogensbeheerder La Financière de l’Echiquier heeft voor zijn fondsen onderzocht of maatschappelijk verantwoord beleggen beter rendeert dan traditioneel beleggen. Beleggers gebruiken doorgaans ESG-criteria ( environment, social en governance) om te meten hoe duurzaam een bedrijf is. Het gaat om aandacht voor het milieu, de maatschappij en deugdelijk bestuur.
In de steekproef van La Financière de l’Echiqiuer zitten vijfhonderd bedrijven. De veertig ondernemingen met de hoogste ESG-ratings werden de voorbije negen jaar 192 procent meer waard. De veertig ondernemingen met de laagste ESG-score stegen slechts 84 procent in waarde. Er werd zowel gekeken naar de impact van elk van de drie ESG-factoren als naar de drie ESG-criteria samen. “De combinatie van de drie factoren werkt het beste”, zegt Sonia Fasolo, fondsenbeheerder en specialist duurzaam beleggen van La Financière de l’Echiqieur.
De aandacht voor de maatschappij was het meest doorslaggevend voor een beter dan gemiddeld rendement. Bedrijven met een slechte score in deugdelijk bestuur leverden de slechtste prestaties af. “Bedrijven met een slechte corporate governance moeten worden vermeden”, vindt Fasolo.
De vermogensbeheerder geeft toe dat de resultaten niet per se representatief zijn voor de hele markt. “Ons onderzoek heeft alleen betrekking op bedrijven waarin onze beheerders interesse hadden. Wij hebben een voorkeur voor kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen.” Uit eerdere onderzoeken bleek dat duurzaam beleggen niet per se betekent dat beleggers inboeten aan rendement.
Hoofd en lichaam
Zo was er een onderzoek van NN Investment Partners en de Universiteit Maastricht. “Deugdelijk bestuur lijkt op lange termijn de grootste impact te hebben”, zegt Faryda Lindeman, die verantwoordelijk is voor maatschappelijk verantwoord beleggen bij NN Investment Partners. “Als het hoofd niet goed is, is het niet waarschijnlijk dat de rest van het lichaam zich goed gedraagt.”
Bij NN Investment Partners werken meer dan honderd mensen aan de implementatie van een duurzaam portefeuillebeheer. “Wij zijn al sinds midden jaren negentig bezig met duurzaam beleggen”, zegt Hester Borrie, de verantwoordelijke voor de klantenrelaties bij NN Investment Partners.
Actief betrokken
Faryda Lindeman wijst erop dat beleggen op basis van ESG-factoren de risico’s helpt te beperken. “Het gebruik van de criteria stelt beleggers in staat de risico’s voor aandelen beter in kaart te brengen.” Volgens Linderman zijn veel bedrijven nog niet klaar om van het milieu een prioriteit te maken. Daarom is het nodig dat grote beleggers actief betrokken zijn bij het beleid.
Faryda Linderman ziet een aantal opkomende thema’s voor duurzame beleggers. Ze heeft het over de rol van de financiële sector bij de financiering van controversiële activiteiten, slechte eetgewoonten, het gebruik van antibiotica of het recycleren van kunststoffen en andere grondstoffen.
Het beste van MoneyTalk uit 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier