Duitse rente schrijft geschiedenis
De Duitse langetermijnrente is voor het eerst in de geschiedenis onder nul gedoken.
De Duitse langetermijnrente is voor het eerst in de geschiedenis onder nul gedoken. Uiteraard loopt geen enkele belegger warm voor een negatief rendement op een overheidsobligatie met een looptijd van tien jaar, maar de daling van de Duitse rente past in de rush naar veiligheid die zich sinds vrijdag aftekent op de financiële markten. De toenemende kansen dat het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie toch uitdraait op een ‘brexit,’ stak vrijdag het vuur aan de lont. Nieuwe peilingen wijzen op een groeiende aanhang van het ‘leave’-kamp. De financiële markten zijn echter niet alleen in de ban van een brexit, op de achtergrond speelt ook een toenemende vrees over een vertraging van de mondiale groei. Vooral het tegenvallende jobrapport dat begin juni in de VS gepubliceerd werd, doet beleggers twijfelen.
Duitse overheidsobligaties worden in onzekere tijden gezien als een van de veiligste havens en vormen voor beleggers een ideaal instrument om zich in te dekken tegen economisch onheil. Als de mondiale groei ontgoochelt de volgende maanden, kan de rente verder dalen en stijgen de obligaties in waarde. De daling van de rentevoeten wordt ook ondersteund door het beleid van de Europese Centrale Bank, die in haar streven naar een inflatie van ongeveer 2 procent, overheids- en andere obligaties blijft opkopen voor 80 miljard euro per maand, en dit minstens tot maart 2017. De toenemende schaarste aan kwalitatieve obligaties drijft de prijs van deze obligaties op en duwt de bijhorende rentevoeten lager.
Ook andere veilige havens zoals overheidsobligaties van de VS, Zwitserland of Nederland, of munten zoals de Japanse yen spinnen garen bij de nieuwe opstoot van angst bij beleggers. De grote verliezers zijn risicovollere beleggingen zoals aandelen. De Europese beurzen gingen vandaag tot 2 procent lager. De Bel-20 leverde 1,78 procent in. Vooral de financiële waarden delen in de klappen. Verzekeraars krijgen het moeilijker om een behoorlijk rendement te halen waarmee ze hun verplichtingen kunnen afdekken, en banken zien hun rentemarge verder onder druk staan. Deutsche Bank (-2,9%) bijvoorbeeld zakt in het spoor van de dalende Duitse rente steeds dieper weg.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Eurostat meldde dat de industriële productie in de eurozone in april met 2 procent steeg, maar daar hadden beleggers vandaag weinig oren naar. Ook vanuit de VS kwam er goed nieuws. De bestedingen van de consumenten stegen er in mei opnieuw meer dan verwacht. Deze bestedingen moeten de Amerikaanse economie behoeden voor een recessie na een pover eerste kwartaal. Intussen vergadert de Amerikaanse centrale bank (Fed) vandaag en morgen om zich te beraden over het rentebeleid. Een renteverhoging wordt nog niet verwacht, maar om de markten te kalmeren zal Fed-voorzitter Janet Yellen heel sussende taal moeten spreken.
Tussen het rentegeweld viel er ook enkele sprokkels bedrijfsnieuws te rapen. Het Belgische biotechbedrijf MDxHEalth (+3,8%) behaalde in de VS een eerste terugbetalingsovereenkomst voor SelectMDx. Drie maanden geleden kreeg dit middel om prostaatkanker op te sporen goedkeuring voor de Amerikaanse markt.
Nog in Brussel heeft vastgoedvennootschap Retail Estates (-0,26%) voor 25 miljoen euro obligaties uitgegeven met een looptijd van tien jaar en met een jaarlijkse coupon van 2,84 procent. Dankzij deze operatie slaagt Retail Estates erin zowel de looptijd van de schuld te verlengen als de rentelasten te verlagen.
Het baggerbedrijf DEME haalt een groot contract binnen in het Verenigd Koninkrijk. Tideway, een dochterbedrijf van DEME, mag de onderzeese kabels leggen voor een groot windturbinepark voor de kust van Yorkshire. De waarde van het contract is niet bekend, maar dergelijke opdrachten lopen snel op tot een paar honderd miljoen euro’s. DEME is een dochterbedrijf van Ackermans & van Haaren (-1,27%).
De Franse zuivelproducent Danone (-0,78%) verhoogt de winstprognoses voor 2016. De betere winstgevendheid is te danken aan kostenbesparingen en een aantrekkende verkoop op de ontluikende markten, vooral in China. Het bedrijf ziet de winstmarge dit jaar verbeteren met 50 tot 60 basispunten, terwijl de omzet 3 tot 5 procent zou toenemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier