Draghi praat Europese beurzen naar winst
Nieuwe stimuli voor de economie van de eurozone zijn geen taboe. Dat liet ECB-voorzitter Mario Draghi gisteren uitschijnen. Meer was niet nodig om het pessimisme op de beurzen weg te blazen.
Na een makke ochtendsessie met matige winsten, bracht Draghi in de namiddag leven in de brouwerij. Hoewel de Europese Centrale Bank zoals verwacht haar rente onveranderd liet, zette de Italiaanse voorzitter in zijn begeleidende commentaren de deur op een kier voor nieuwe steunmaatregelen in maart. De problemen in de groeilanden, de volatiele grondstoffenmarkten en de geopolitieke onzekerheid baren de centrale bankiers zorgen.
Beleggers reageerden tevreden op het vooruitzicht van nieuwe monetaire stimulus en sloegen enthousiast aan het kopen. De winsten liepen in de nasleep van Draghi’s uitspraken snel op tot meer dan 2 procent. Even dreigden die nog weg te smelten, maar de markten herstelden zich om uiteindelijk de dag met winst af te sluiten.
De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s mee omhoog en eindigde de dag met een winst van 2,15 procent. Delhaize (+5,5%) was een opvallende stijger in de index. De supermarktketen profiteerde van de beter dan verwachte kwartaalcijfers van zijn Nederlandse fusiepartner Ahold.
Ahold (+5,8%) boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 9,8 miljard euro. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en gevoelig boven de gemiddelde verwachting van analisten. De Nederlandse supermarktketen – bekend van Albert Heijn en Bol.com – dankt de goede prestatie onder meer aan de sterke dollar en een extra week in het boekjaar. De groep haalt twee derde van haar omzet uit de VS, waar de omzet uitgedrukt in euro 26,5 procent hoger uitkwam op 6 miljard euro. Ahold nam er ook 25 winkels van concurrent A&P over. In zijn thuismarkt Nederland ging de omzet 15 procent hoger tot 3,3 miljard euro, terwijl de onlineverkopen meer dan 30 procent hoger schoten. Hoewel er geen details werden gegeven, zou ook de winstgevendheid het afgelopen kwartaal verbeterd zijn. Over de fusie met Delhaize bleef het in het persbericht muisstil.
Deutsche Bank (-3,5%) biechtte een recordverlies op voor 2015. De grootste bank van Duitsland verwacht 6,7 miljard euro in het rood te gaan. In het vierde kwartaal verwacht de bank een verlies van 2,1 miljard euro op een 15 procent lagere omzet. Het monsterverlies is te wijten aan boetes, juridische kosten, herstructureringskosten en afwaarderingen. Deutsche Bank is verwikkeld in enkele grote financiële schandalen. Zo betaalde de bank een boete van 2,5 miljard dollar voor haar rol in de manipulatie van de belangrijke Libor-rentevoet. In de VS kreeg de bank een boete van 258 miljoen dollar opgelegd na beschuldigingen van transacties met door de VS gestrafte landen als Iran en Libië. Deutsche Bank is in ongeveer 6000 juridische dossiers verwikkeld. In het vierde kwartaal werd daarvoor nog eens 1,2 miljard euro opzijgezet. Ook herstructureringskosten wegen op de resultaten. John Cryan, de nieuwe topman, wil de bank vereenvoudigen en de investeringsbank afslanken. Ten slotte lopen ook de afwaarderingen op de Duitse dochter Postbank verder op. Deutsche Bank wil de dochteronderneming afstoten via een verkoop of beursgang.
Option (+7,7%) heeft twee Nederlandse producenten van ledverlichting overgenomen. De Leuvense technologieonderneming, actief in onder meer het ‘internet der dingen’, wil wereldwijd slimme straatverlichting aan steden en gemeenten verkopen. Option wil zijn CloudGate – een platform waarmee toestellen met elkaar kunnen communiceren – installeren in straatlampen. De Nederlandse bedrijven, die gefuseerd worden, tellen samen tien werknemers en zouden dit jaar 6 miljoen euro omzet realiseren. Option-topman Jan Callewaert verwacht dat de Nederlanders volgend jaar winstgevend zijn. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier