Doet ‘Liberation Day’ Wall Street onderuitgaan?

Vandaag – woensdag 2 april – is de grote dag van Donald Trump. Hij trekt al maanden heel veel aandacht naar zich toe, maar vandaag is dat nog meer het geval. De Amerikaanse president kondigt straks zijn plannen aan voor ‘wederkerige’ importtarieven, die moeten zorgen voor een ‘herbalancering’ van de wereldhandel.
Donald Trump en zijn getrouwen vinden dat de rest van de wereld veel te veel profiteert van de Verenigde Staten en dat de handelsstromen in de toekomst veel evenwichtiger moeten verlopen. Het gonst al dagen en weken van de geruchten over welke tarieven zullen worden gehanteerd, voor welke goederen en diensten die zouden gelden en welke landen zullen worden getroffen. Vandaag zullen we het eindelijk weten. Volgens insiders wordt binnen de Trump-administratie nog tot de laatste minuut gedebatteerd over wat meer dan details zijn.
Negatief scenario
Het wordt dus spannend voor de consumenten en de bedrijven, maar ook voor de beleggers. De financiële markten worden ook al dagen en weken heen en weer geslingerd door de geruchtenmolen over de plannen van Trump met de importtarieven. Vooral Wall Street staat onder druk en beleeft een zwak eerste kwartaal, met de technologiebeurs Nasdaq voorop. In die mate zelfs dat Wall Street op een cruciaal punt is aanbeland en een ronduit negatieve marktreactie grote gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse beurs.
Door de fratsen van Donald Trump is de S&P 500-index weer teruggevallen tot vlak boven de cruciale steunzone van 5.450 à 5.600 punten. Zowel midden als eind maart zijn we al eens dicht bij de bodem van die steunzone geweest. De onzekerheid en de chaos die de Trump-administratie veroorzaakt, zal daar niet vreemd aan zijn. Dat betekent dat als de reactie op de aankondiging ronduit negatief is en de Amerikaanse sterindex onder die steunzone duikt, we dan niet mogen schrikken als de index richting de zomer verder doorzakt naar 5.000 punten. Dan wordt de terugkeer naar de piek van 6.150 punten van midden februari een hele klus, zo niet een onmogelijke opgave. De kans dat we dan op Wall Street een top hebben gezet voor jaren, wordt dan groot. Dat is het negatieve scenario.
Positief scenario
Maar het kan ook dat de ‘mildere’ voorstellen die ook op tafel liggen het halen en dat de aankondiging op Liberation Day de markten van hun grote onzekerheid bevrijdt en een – mogelijk stevige – herstelbeweging op gang komt. Als de S&P 500 er dan in slaagt snel boven 5.800 punten – het hoogste punt van de jongste weken – en beter nog boven 5.900 punten te herstellen, dan blijft een – laatste? – klim richting een nieuwe piek overeind.
Er staat met andere woorden veel op het spel. Het geeft aan dat dit een belangrijk inflectiepunt is voor de Amerikaanse beurs. Het signaal staat op donkeroranje en kan dus snel op rood springen door een negatieve reactie op de tariefplannen. In dat geval dreigt een gezonde correctie te ontaarden in een stevige terugval. Voorlopig zijn we echter nog niet zo ver. Want een opluchtingsrally hoort ook nog steeds tot de mogelijkheden, en dan is een crashscenario dus absoluut niet meer aan de orde.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier