Dividend in cash of in aandelen?
Soms krijg je als aandeelhouder de keuze tussen een uitkering in dividend of bijkomende aandelen zoals momenteel bij Delta Lloyd. Is een keuze voor aandelen fiscaal interessanter? En welk vuistregeltje kan je hierbij het best hanteren los van het fiscale?
Keuzedividend
Het gebeurt steeds meer dat een bedrijf een zogenaamd keuzedividend geeft. Bij een keuzedividend krijg je als aandeelhouder de keuze tussen een dividend in geld of één in aandelen. Laten we dat verduidelijken met een eenvoudig voorbeeld.
Indien een aandeel 10 euro kost en je kiest bij een dividend van 1 euro voor het dividend in aandelen dan krijg je 0,1 aandeel. Heb je tien aandelen in je bezit dan krijg je dus een extra aandeel. Maar het bedrijf kan ook beslissen dat het keuzedividend gebeurt aan 9,5 euro, zodat je een voordeel krijgt van 5 procent. Er is dan een zogenaamde premie.
Fiscaal interessanter?
Als algemene regel geldt dat het fiscaal niet voordeliger is om te kiezen voor aandelen in plaats van voor dividend. Je zal doorgaans immers in beide gevallen roerende voorheffing betalen.
Gaat het om buitenlandse aandelen dan betaalt je in principe zelf 2 keer belastingen. Zo hebben aandeelhouders van Delta Lloyd bijvoorbeeld tot 5 september de tijd om te kiezen tussen aandelen of cash. Maar je zal sowieso dubbele belastingen betalen (Nederlandse bronheffing van 15% + Belgische roerend voorheffing van 27%) op het dividend of je nu kiest voor contanten of aandelen. Verder is er deze keer geen premie.
Wat kiezen?
Wat de best keuze is hangt eigenlijk af van de vooruitzichten van de onderneming. Als de onderneming mooie perspectieven heeft, dat kies je best voor nieuwe aandelen. Kies echter voor cash wanneer de vooruitzichten niet zo schitterend zijn of je je positie in die aandelen niet wenst uit te breiden. In geval van twijfel kan je je beslissing laten afhangen van de zognaamde. “premie” (korting) die je krijgt bij een uitkering in aandelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier