Dit zijn onze favoriete Belgische aandelen voor de lange termijn

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor wie de komende weken en maanden op zoek is naar koopwaardige aandelen, stelde Danny Reweghs, Directeur strategie van Inside Beleggen, een lijst samen met Belgische langetermijnfavorieten.

We blijven uitgaan van een turbulente periode op korte termijn op de beurzen, maar zijn er ook van overtuigd dat de langetermijnklim op Wall Street niet ten einde is en de eerstvolgende beursjaren best nog goed worden. Donald Trump en China hebben nu eenmaal een handelsdeal nodig, alleen nog niet onmiddellijk. Op dat moment zullen de centrale bankiers hebben ingegrepen en het nog aantrekkelijk gemaakt hebben om op de aandelenmarkten aanwezig te zijn.

Veertien geselecteerden

Dus kan het absoluut geen kwaad om de oefening te maken en een lijst samen te stellen met Belgische langetermijnfavorieten. Dit is zeker en vast een ruime vijver om in te vissen de komende weken en maanden als u op zoek bent naar koopwaardige aandelen.

Revolutionair voor velen zal de vaststelling zijn dat we twee biotechbedrijven ‘durven’ plaatsen bij die langetermijnfavorieten. We denken dat Argenx en Galapagos zo’n indrukwekkend parcours hebben afgelegd de jongste jaren dat daar een solide basis van groei ligt voor de komende vijf tot tien jaar. Uiteraard zal er tussentijds wel eens een jobstijding zijn, die de koers tussentijds stevig onder druk kan zetten, maar beide bedrijven hebben voldoende ijzers in het vuur om zo’n tegenslag op te vangen, in tegenstelling tot de rest.

AB InBev komt uit een moeilijke periode, maar lijkt weer aan te knopen met volumegroei en heeft de schulden meer en meer onder controle na de verkoop van de Australische dochter.

Deceuninck zit in een moeilijke periode door de economische en politieke crisis in Turkije. Dat land verkeert in een recessie en was vorig jaar goed voor 30 procent van de omzet van de pvc-producent voor ramen en deuren. Hierdoor is een herstelpotentieel nog onvoldoende getoond, maar het is de komende jaren wel aanwezig.

Fagron kende enkele jaren geleden een erg donkere periode door een te grote schuldpositie. Die magere jaren liggen echter achter de rug zodat er weer ruimte is voor een geleidelijke groei, mede gesteund op gerichte overnames.

Jensen Group kende vorig jaar een kleine inzinking, maar het toenemend internationaal toerisme en de veroudering van de bevolking zijn twee langetermijnfenomenen die de producent van wassystemen de wind de rug geven op lange termijn.

Kinepolis is in de loop van het voorbije decennium geëvolueerd tot een geld- en groeimachine. De bioscoopuitbater slaagt erin ons steeds meer te laten consumeren tijdens ons bioscoopbezoek en bouwt met die middelen aan een internationale expansie, ook buiten Europa.

Lotus Bakeries is en blijft een groeier na de wereldwijde doorbraak van het speculaaskoekje en het inzetten op gezonde tussendoortjes.

Melexis was tot vorig jaar een van de strafste groeiers op Euronext Brussel, maar ook hier heeft de serieuze dip in de automobielsector de vooruitzichten op korte termijn serieus vertroebeld. Maar dat biedt kansen voor langetermijninvesteerders.

Picanol/Tessenderlo moeten het natuurlijk hebben van het trackrecord van topman (CEO) en referentieaandeelhouder Luc Tack. Van Picanol wist hij al een rendabele industriële parel te maken. Bij Tessenderlo is er nog werk aan de winkel, maar we hebben er vertrouwen in dat het ook hier goed komt.

Resilux is een vergeten groeier in Vlaanderen. Plastiek is duidelijk niet populair, maar recyclage is een van de groeipolen de komende jaren. Voor het overige is de klimaatopwarming zeker geen negatief fenomeen voor de producent van pet-flessen en -voorvormen.

Sipef heeft een bijzonder moeilijk jaar als gevolg van de zeer lage palmolieprijs. De handelsoorlog tussen China en de VS wordt ook in de landbouwsector uitgevochten. Bovendien wegen tegenvallende weerkundige fenomenen (vulkaanuitbarsting op Papoea-Nieuw Guinea) op de productie.

Texaf is zonder enige discussie een buitenbeentje. Omdat het exclusief gericht is op Afrika en zelfs meer specifiek op onze ex-kolonie Congo. Afrika beleeft echter een bevolkingsexplosie met vooral uit hun voegen barstende steden. Een ideaal scenario voor een vastgoedmaatschappij als Texaf, die ook tracht te profiteren van de digitale revolutie die ook in Afrika plaatsvindt.

Umicore zag zijn aandeel het voorbije anderhalf jaar fors terugvallen, mede door de zware terugval in de automobielsector. Maar de langetermijnperspectieven blijven gunstig met onder meer het toenemend gebruik van elektrische voertuigen en de aandacht voor een properder milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content