Dit maakt Warren Buffett uniek

Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway © AFP
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor de tweede keer in tien weken wijden we dit voorwoord volledig aan Warren Buffett. De aanleiding is deze keer de aankondiging op de wereldberoemde jaarvergadering van ‘zijn’ Berkshire Hathaway dat de levende legende bij beleggers zal terugtreden als CEO van het investeringsvehikel. In 2026 zal de jaarvergadering van Berkshire Hathaway plaatsvinden onder leiding van Buffetts opvolger, Greg Abel.

Dat velen het erg jammer vinden dat een 94-jarige zich terugtrekt aan het hoofd van een (beursgenoteerde) vennootschap, is een uniek gegeven. Het zegt veel, heel veel. Een tweede Warren Buffett met die invloed zal er nooit komen. Hij zal uniek zijn en blijven in de beursgeschiedenis.

We zullen Warren Buffett dan ook vooral herinneren als meest invloedrijke belegger aller tijden, een voorbeeld voor alle beleggers, jong en oud, los van persoonlijke beleggingsstijl. Hij is de verpersoonlijking van onze boodschap: ‘Belegger ben je niet voor even, maar voor het leven’. Buffett is een levend reclamebord voor levenslang beleggen. De meesten stoppen op hun 60 tot 65 jaar met het vergaren van inkomen en trachten daarna vooral dat vermogen niet te zien terugvallen. Buffett heeft 90 procent van zijn vermogen verworven na zijn zestigste verjaardag.
Nog meer dan zijn beleggingsmethode – iconische bedrijven met een sterk management en een sterke marktpositie trachten te kopen onder hun faire prijs – is het geheim van Buffetts succes dat hij al tachtig jaar belegt en een trackrecord van zestig jaar heeft opgebouwd met Berkshire Hathaway. De standvastigheid in zijn beleggingen is voor ons het grootste kenmerk van Buffett, en iets waar we allemaal veel kunnen van leren.

5.500.000 procent

Is Warren Buffett de grootste belegger aller tijden? Over zulke vragen valt altijd te discussiëren. Wie is de grootste voetballer aller tijden? Pele? Cruijff? Maradona? Messi? Ronaldo? Het is een aartsmoeilijke. De kandidaten zijn moeilijk te vergelijken over tijdsperiodes heen. Dat Buffett de meest invloedrijke belegger aller tijden is, staat buiten kijf. Met een gemiddelde jaarlijkse return van 19,9 procent over de periode 1965-2024 behoort hij sowieso tot de grootsten. Een rendement van 5.500.000 procent over een periode van zestig jaar, is en blijft waanzinnig.

En ja, de voorbije tien, vijftien jaar waren de rendementen minder indrukwekkend, omdat Buffett te veel techverhalen heeft laten liggen, zoals Amazon, Alphabet enzovoort. Nochtans beantwoorden die bedrijven perfect aan zijn beleggingscriteria. Maar zo’n gigantisch grote portefeuille beperkt ook de beleggingsmogelijkheden. Het grootste rendementspotentieel zit in beleggen in kleine, beloftevolle ondernemingen die uitgroeien tot giganten, maar daar kan Berkshire niet of nauwelijks meer in investeren.

Bij de kwartaalcijfers viel op dat de nettokaspositie verder is gestegen, tot 347,5 miljard dollar, versus 334,2 miljard eind 2024. Het is al het elfde kwartaal op rij dat de kaspositie is opgelopen. Er werd wel netto meer gekocht dan verkocht, maar het verschil was ‘slechts’ 1,4 miljard dollar, peanuts voor de portefeuille van Berkshire Hathaway. Buffett vindt de beurs dus nog altijd overgewaardeerd en ziet weinig koopjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content