Disney laat John Carter-flop achter zich

De Amerikaanse entertainmentgroep zag zijn nettowinst fors stijgen dankzij het succes van “The Avengers” en de pretparken.

Het iconische Walt Disney kon zijn derde kwartaal afsluiten met een nettowinst van 1,83 miljard dollar. Dit is 24% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met net geen 4% tot 11,1 miljard dollar. Hoewel de omzet net onder de verwachtingen uitkomt, is de forse stijging van de nettowinst een (aangename) verrassing.

The Avengers

Het succes van de Avengers-film is een opsteker voor de filmstudio van Disney, die het derde kwartaal afsloot met een brutowinst van 313 miljoen dollar (tegenover 49 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar). In het tweede kwartaal leed de studio nog een verlies na het floppen van de John Carter film. De topman van de filmstudio nam daarop ontslag. The Avengers is een geesteskind van Marvel Entertainment, dat door Disney in 2009 werd overgenomen voor 4,2 miljard dollar. De film bracht wereldwijd al 1,4 miljard dollar op, zonder rekening te houden met de mogelijke opbrengsten van merchandising en DVD-verkopen. Er zou bovendien al gewerkt worden aan een opvolger.

Pretparken & kabeltelevisie

Ook de pretparken presteerden sterk, met een 21% hogere brutowinst (630 miljoen dollar). De Japanse parken draaiden opnieuw op volle toeren na vorig jaar een tijd stil te hebben gelegen door de kernramp in Fukushima. Ook in de VS steeg het bezoekersaantal, en bezoekers gaven gemiddeld 8% meer uit dan vorig jaar. Bij analisten worden deze uitgaven van dichtbij gevolgd om het consumentenvertrouwen in de VS te helpen meten.

De grootste activiteit van het Disney-imperium blijft kabeltelevisie, met de populaire sportzender ESPN en het ABC-netwerk. De brutowinst steeg er licht tot 2,13 miljard dollar op een omzet van 5,08 miljard dollar.

Duur aandeel

Het herstel van de filmstudio, het succes van de pretparken en de robuuste winst uit kabeltelevisie toont de weerbaarheid van de groep. Voor kwaliteit wordt vandaag echter opnieuw (te) duur betaald. De John Carter-flop kon de opwaartse trend van het Disney-aandeel niet breken, en het aandeel noteert dicht bij een recordkoers van 50 dollar of meer dan 16 keer de verwachte winst van dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content