Dirk Thiels (KBC Asset Management): ‘Wie vlucht naar veiligheid, vlucht naar negatief rendement’
De Noord-Koreaanse raketten en de dure euro baren beleggers zorgen. Dirk Thiels, strateeg bij KBC Asset Management, ziet geen reden voor een vlucht naar veiligheid: ‘De fundamenten van de economie zien er goed uit.’
De Europese beurzen duiken dinsdag collectief dik een procent in het rood, de Duitse rente daalt een paar basispunten en de goudprijs gaat een procent hoger.
Jaagt de Noord-Koreaans leider Kim Jong-Un de belegger de stuipen op het lijf met zijn raketlancering richting Japan?
DIRK THIELS: Niet echt. De beurzen blijven al een paar weken rond hetzelfde niveau schommelen. Beleggers lijken de geopolitiek spanningen vooral aan te grijpen als een excuus om wat winst te nemen. We hebben er dan ook al een mooi beursjaar opzitten, zowel in Europa als op Wall Street, al ging de winst voor de Belgische belegger daar wat verloren door de daling van de dollar.
Echt fundamenteel nieuws is er niet vandaag. De daling van de Europese beurzen valt ook wel mee. De verliezen lopen niet op tot 3 procent of meer. Dat toont dat er nog kopers in de markt zijn. Zeker voor Europese aandelen bestaat nog veel interesse, want de waarderingen zijn aantrekkelijker dan in de Verenigde Staten en in internationale portefeuilles is Europa vaak nog wat onderwogen.
U maakt zich geen zorgen over een escalatie van het conflict met Noord-Korea?
THIELS:Volgens ons is de kans op een escalatie klein, maar je kunt het niet volledig negeren, want de impact zou wel gigantisch zijn. Wij delen Noord-Korea in bij de matige risico’s, vergelijkbaar met de brexit. Dat betekent dat wij ervan uitgaan dat het gezond verstand uiteindelijk zal zegevieren, maar dat het nog wat tijd zal vergen. Zolang er geen echte economische gevolgen zijn, maak ik mij weinig zorgen over de gevolgen op de markten. De beurzen van Zuid-Korea en andere groeilanden uit de buurt, zoals China, houden trouwens goed stand met dank aan de sterke bedrijfsresultaten in de regio.
Is de stijging van de euro een groter probleem?
THIELS:Daar liggen we meer wakker van. Er is sprake van een zekere overdrijving. Op de lange termijn kan de euro nog wat verstevigen, maar wij verwachten dat veeleer tegen 2019, als de Europese Centrale Bank goed op weg is haar monetair beleid te normaliseren. Op korte termijn lijkt het nog altijd waarschijnlijker dat de Amerikaanse centrale bank haar rente verhoogd. Dat zou de dollar moeten ondersteunen. Maar de markt schat de kans op een renteverhoging later dit jaar maar op 25 procent meer. Onlangs was dat nog 70 procent. Wij gaan wel nog altijd uit van een verstrakking in december. Verschillende bestuurders bij de Federal Reserve geven aan dat ze meer beleidsruimte willen creëren voor mocht de economie weer omslaan.
Sinds de verkiezing van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk is sprake van wat euro-euforie, omdat zowel de politiek als de economie in Europa positief verrast. Maar een tijdelijke terugval van de euro naar 1,1 dollar per euro is niet ondenkbaar. De hoop dat president Donald Trump met belastingverlagingen en investeringen de Amerikaanse economie een boost kan geven, is ondertussen volledig uit de markt verdwenen, maar tegen het einde van dit jaar komen er mogelijk wel wat belastingmaatregelen. Samen met de renteverhoging van de Fed kan dat de euro wat verlagen.
De rente op overheidsobligaties daalt en de goudprijs stijgt. Dat zijn duidelijke signalen dat beleggers vluchten naar veiligheid. Is dat een verstandige keuze?
THIELS. Een vlucht naar veiligheid is vandaag een vlucht naar negatief rendement. Ik zou beleggers veeleer adviseren door het tumult heen te kijken: zolang de economie het goed doet en de Noord-Koreaanse raketten in zee belanden, is er weinig aan de hand. De fundamenten voor de verdere groei zien er trouwens goed uit. De daling is dus misschien eerder een koopgelegenheid. Wij blijven alleszins sterk overwogen in aandelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier