In de geïndustrialiseerde wereld blijft de trend vooral deflatiegericht, van inflatiegevaar is voorlopig geen sprake. Vorige week maakte de Amerikaanse regering bekend dat de consumer price index (CPI) inflatie in april is gedaald tot het laagste niveau in 44 jaar.
De U.S. headline CPI bleef in mei anderzijds stabiel, wat wil zeggen dat mag worden verwacht dat de headline CPI inflatie in juni met 1,40% zal dalen. Vanwege de deflatievrees zal Federal Reserve Chairman Ben Bernanke de basisrente waarschijnlijk nog geruime tijd op nul houden.
De Verenigde Staten is overigens geen alleenstaand geval, Ierland wordt al 16 maanden op rij met prijsdeflatie geconfronteerd. De Ierse CPI daalde in april met 2,10%.
Daarmee dreigt de situatie in Ierland erger te worden dan die in Japan, want Dublin moet nog zware besparingsmaatregelen doorvoeren. Het deficiet op de begroting bedroeg vorig jaar 14,30% van het BBP en dat moet 10% worden in 2011 en 2,90% in 2014.
Andere Europese landen gaan ongetwijfeld volgen, waarbij Spanje met een groot deflatie-probleem wordt geconfonteerd. De household debt-to-GDP ratio in dat land bedroeg eind vorig jaar 83%, terwijl Spanje tegen het einde van volgend jaar 165 miljard euro aan staatsschuld moet herfinancieren.
De Spaanse core CPI daalde in april met 0,10% op jaarbasis en het was de eerste keer sinds augustus 1986 dat het land met deflatie wordt geconfronteerd. Hierbij dient rekening te worden gehouden dat de werkloosheidsgraad in het land 20% bedraagt.