Deed je beleggingsportefeuille het nu goed of slecht in 2016?
Je beleggingsportefeuille maakt in 2016 ongeveer 5 procent winst, wat voor 2016 een uitstekend resultaat is volgens je bankier. Maar is dat zo? Hoe kan je snel nagaan of je portefeuille het goed of slecht deed in 2016?
Goochelen met indexen
In de loop van januari heb je naar jaarlijkse gewoonte een onderhoud met je bankier, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Zoals gewoonlijk wordt dan het resultaat van vorig jaar (nu 2016) besproken. Bij de bespreking van je portefeuille maakt je bankier een vergelijking met allerlei indexen en heeft het over “schitterende prestaties” en “het kloppen van de beurs”. Zelf vind je een resultaat van 5 procent niet slecht, maar nu toch ook niet om een fles champagne open te trekken. Wanneer is er in 2016 sprake van goede prestaties?
Welke portefeuille heb je?
Om geen appelen met peren te vergelijken is het in eerste instantie belangrijk dat je nagaat welk soort portefeuille je werkelijk hebt. Doorgaans komt dat overeen met je zogenaamd risicoprofiel, maar dat is niet altijd zo. Algemeen kunnen we stellen dat de meeste portefeuilles tot één van volgende 3 types behoren, namelijk defensief, neutraal of dynamisch. Een defensieve portefeuille bevat vooral obligaties (70%) en maximum 30 procent aandelen. Bij een neutrale portefeuille is dit ongeveer fifty-fifty en een dynamische portefeuille bevat 70 à 80 procent aandelen.
Is 5 procent goed of slecht?
Eens je weet bij welk soort portefeuille jouw portefeuille het best aansluit (bijvoorbeeld neutraal), kan je de vergelijking maken. Een eenvoudige en snelle manier van vergelijken is dat je de opbrengst van je portefeuille gaat vergelijken met gelijkaardig gemende fondsen van een paar bankiers. Zo kan je je neutrale portefeuille dan vergelijken met bijvoorbeeld de gelijkaardige gemengde fondsen van bijvoorbeeld Belfius (Belfius Fullinvest Medium), KBC (KBC Master Fund Medium) en ING (NN L Patrimoine Balanced).
Als jouw neutrale portefeuille 5 procent heeft gedaan is dat een mooie prestatie, aangezien veel gelijkaardige fondsen ergens rond de 3 procent eindigden in 2016. Voor defensieve fondsen mag je stellen dat een prestaties van meer dan 2 procent goed is en voor dynamische fondsen ligt de lat rond 5 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier