De vijf favoriete aandelen van Ken Van Weyenberg

© iStock

Ondanks de recente turbulentie op de beurzen liggen de kaarten nog altijd uitstekend voor aandelen, zegt Ken Van Weyenberg, investmentspecialist bij de vermogensbeheerder Candriam. Vooral aandelen uit de eurozone bieden kansen.

De turbulentie op de aandelenmarkten biedt kansen om interessant gewaardeerde aandelen op te pikken, stelt Ken Van Weyenberg, investmentspecialist bij de vermogensbeheerder Candriam. De zorgen over de Chinese economie, de verwachte renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank en de problemen bij Volkswagen hebben de aandelenmarkten losgekoppeld van evoluties die gunstig zijn voor aandelen. Zo wijst hij erop dat de Amerikaanse economie op volle toeren draait en dat de eurozone de komende jaren kan rekenen op een economische groei van 1,5 à 2 procent.

Het Westen heeft niet veel te vrezen van een Chinese groeivertraging

De westerse landen hebben niet veel te vrezen van een Chinese groeivertraging. “China kan wellicht een harde landing van de economie vermijden. Bovendien is de export van de Verenigde Staten en de eurozone naar China beperkt tot 5 à 6 procent van de totale import van dat land”, zegt Van Weyenberg. Ook het beleid van de centrale banken blijft de financiële markten ondersteunen.

“De Federal Reserve wil zijn beleid normaliseren, maar de Europese en Japanse centrale banken blijven volop geld pompen in de economie. De bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal wezen duidelijk op een positieve trend. Bijna 70 procent van de bedrijven in de EuroStoxx600-index, die de 600 grootste beursgenoteerde Europese ondernemingen groepeert, kwam met een hoger dan verwachte winst.”

Van Weyenberg vindt Europese aandelen _ en vooral aandelen uit de eurozone _ het aantrekkelijkst. “De verwachte koers-winstverhouding in de eurozone voor de komende twaalf maanden zit onder het langetermijngemiddelde sinds 1991. Het aantrekkelijke dividendrendement in vergelijking met de historisch lage obligatieopbrengsten zijn een bijkomend argument in het voordeel van aandelen.”

De vijf bedrijven die Van Weyenberg selecteerde, hebben een aantal kenmerken gemeen. Hun aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd. Ze hebben een sterk innovatievermogen, een goed management, een duurzaam competitief voordeel en een hoog rendement op hun eigen vermogen. Ze zijn financieel gezond en hun afzetmarkten groeien.

1. Novartis

“Novartis heeft een leiderspositie in verscheidene farmaceutische domeinen. Met zijn dochteronderneming Alcon is het een wereldleider in oogheelkunde, terwijl Sandoz betaalbare en hoogkwalitatieve generische geneesmiddelen en biosimilars aanbiedt. Een nieuwe golf van innovatieve gepatenteerde geneesmiddelen ondersteunt de ambitieuze groeidoelstellingen van de Zwitserse onderneming. Zo doet het recent gelanceerde Entresto, een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van chronisch hartfalen, de mortaliteit dalen met bijna een vijfde in vergelijking met de standaardbehandeling. Dit jaar bracht Novartis ook Cosentyx op de markt, een efficiënt middel voor de behandeling van psoriasis. Daarnaast heeft het een veelbelovende en gediversifieerde pijplijn in cardiologie en oncologie, dat de groei op middellange termijn moet veiligstellen.”

Ticker: NOVN; beurs: Zurich

2. Royal Dutch Shell

“Royal Dutch Shell behoort tot de aandelen die sinds begin dit jaar sterk zijn achtergebleven door de forse daling van de energieprijzen. Het presteerde beduidend minder goed dan Total. De overname van BG heeft onzekerheid veroorzaakt, waardoor Shell met een korting noteert tegenover zijn Franse concurrent. Maar de overname zal tegen een lage kostprijs tot nieuwe groei leiden in de olie- en gasproductie. Zo is Lula, een gigantisch olie- en gasveld voor de kust van Brazilië, al winstgevend met een olieprijs boven 40 dollar per vat.

“Royal Dutch Shell heeft zich vaak trager aangepast aan nieuwe marktsituaties, maar het kan een inhaalbeweging starten door te besparen op operationele uitgaven en op investeringen. Bovendien heeft Shell een lage schuldgraad en bieden de raffinage- en distributieactiviteiten bescherming tegen de scherpe daling van de olieprijs.”

Ticker: RDSA; beurs: Amsterdam

3. Richemont

“Richemont is een van ‘s werelds grootste luxegroepen, met vooral activiteiten in horloges, juwelen en pennen. Richemont is onder meer bekend van Jaeger Lecoultre, Piaget, Vacherin Constantin, Cartier en Montblanc. De juwelendivisie levert 54 procent van de omzet, gevolgd door de horloges (30%). Het bedrijf boekt een jaarlijkse omzet van 10 miljard euro en een nettowinst van 2 miljard euro.

“Richemont publiceerde onlangs heel sterke omzetcijfers, gedreven door de sterke stijging in juwelen (+6%) en het eigen verdeelnetwerk (+14%). De sterke en kwalitatieve winstontwikkeling van Richemont, de grote merkenportefeuille en de coherente langetermijnstrategie pleiten in het voordeel van dit aandeel.”

Ticker: CFR; beurs: Zurich

4. Dassault Systèmes

“Dassault Systèmes is een toonaangevende leverancier van software voor CAD (computer aided design), PLM (product lifecycle management) en andere IT-oplossingen voor een brede waaier van industrieën. Het is een innovatiegedreven groeibedrijf dat aan zijn klanten de technologie levert om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen.

Dassault brengt de digitale onderneming in kaart, waar alle data over de hele productieketen aan elkaar worden gekoppeld, geanalyseerd en geïnterpreteerd, om gerichtere beslissingen te kunnen nemen. Het biedt oplossingen om de tijd te verkorten tussen een 3D-ontwerp, de productie en de verkoop van een nieuwe product. Het ontwikkelt onder meer simulatiesoftware voor autocrashtests, wat het gebruik van fysieke prototypes overbodig maakt. Dassault is niet goedkoop meer, maar het aandeel biedt wel waarde op lange termijn.”

Ticker: DSY; beurs: Parijs

5. KUKA

“KUKA is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven die uitsluitend focussen op automatiseringssystemen en robotica. Oorspronkelijk was het bedrijf sterk gelieerd met de Duitse auto-industrie, maar onder meer sinds de overname van Swisslog in 2014 is het ook steeds meer actief in andere segmenten, zoals de farmaceutische, de elektronica- en de voedingsindustrie.

“Omdat bedrijven streven naar een steeds hogere productiviteit tegen almaar lagere kosten groeit de sector van de robotica structureel. Vooral de automatisering van opslag- en distributiecentra is een aanzienlijke groeipool, in het zog van de boomende e-commerce. KUKA-robots zijn state-of-the-artproducten. Het nieuwe ‘collaboratieve’ model, LBR iiwa, herdefinieert de mogelijkheden voor de industriële robotica. Voor het eerst kunnen mens en robot in dezelfde ruimte samenwerken aan zeer specifieke taken.”

Ticker: KU2; beurs: Frankfurt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content