De ultieme beleggingstip voor 2019 (en alle andere jaren) is spreiding
Aan het eind van het jaar worden beleggers om de oren geslagen met favoriete aandelen en beleggingstips van specialisten. Heel wat favorieten hebben in 2018 hun belofte niet waargemaakt. Voor 2019 zal dat niet anders zijn. Het komt er dan ook op aan niet al uw geld op één paard te zetten.
“Diversifieer” is de vierde van de tien beleggingsregels die professor emeritus Roland Van der Elst in zijn boek Winnen met aandelen opsomde. Van der Elst staat in beleggerskringen bekend als de man die zijn volk leerde beleggen. De andere regels van Van der Elst voor beleggers zijn: “Beleg regelmatig; herbeleg de inkomsten; beleg in groeiaandelen, en betaal ze niet te duur; informeer u; koop goedkope aandelen; koop een stuk van een onderneming; de beurs is er niet voor u; verkoop als u beter vindt; wees tegendraads.”
Als we het hebben over spreiding, hebben we het over spreiding op alle mogelijke manieren.
Spreiden in de tijd
Beleg niet alles in één keer, maar spreid uw investeringen in de tijd. Het is beter elke maand een klein bedrag te beleggen op de beurs dan bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe jaar alle centen die u met Nieuwjaar hebt gekregen meteen in te zetten. Als u regelmatig belegt, koopt u aandelen of obligaties op de momenten dat ze duur zijn, maar ook op de momenten dat ze goedkoop zijn.
Spreiden over verschillende soorten beleggingen
In het verleden werkte de mix van aandelen en obligaties om de verliezen van beurscrashes te verzachten. Als aandelen onderuitgaan, komen obligaties vaak bovendrijven. Hank Lobel, een analist bij Vanguard Investment Strategy Group, heeft berekend hoe vaak aandelen en obligaties tegelijk terrein hebben verloren. “De voorbije dertig jaar hebben Amerikaanse aandelen- en obligatie-indexen 48 keer waarde verspeeld in dezelfde maand. Beide activaklassen zijn hersteld van die klap met bovengemiddelde rendementen.”
Het is in ieder geval een goed idee een deel van uw vermogen liquide te houden. Niemand weet wat het leven brengt. Bij tegenspoed heeft u mogelijk cash nodig. Verder is het een slecht idee met al uw geld veel risico te nemen, maar tegelijk is de risicovrije rente heel erg klein geworden. Om uitzicht te hebben op iets meer rendement, moet u ook iets meer risico nemen.
Ter inspiratie kunt u hier de karakteristieken en onze vooruitzichten vinden voor een rist veilige, minder veilige en risicovolle beleggingsproducten. Die fiches gaan van het spaarboekje, naar gestructureerde producten, naar goud enzovoort.
Spreiden over sectoren en werelddelen
Het is een les die beleggers met de bankencrisis geleerd hebben. De drie Belgische, beursgenoteerde grootbanken zaten in vele Belgische beleggingsportefeuilles, omdat ze veel dividenden uitkeerden en door sommige beleggers zelfs als een veredeld spaarboekje werden aangezien. Maar een aandeel is in niets te vergelijken met een spaarrekening. Als een sector leeft op subsidies en de overheid beslist die terug te schroeven of als een nucleaire ramp ertoe leidt dat overheden kernenergie afzweren, kan een sector volledig onderuit worden gehaald. Disruptie hebben we in veel sectoren gezien, zoals in die van de supermarkten en de elektronicaketens.
Als de economische groei in één werelddeel afneemt, wil dat niet per se zeggen dat de groei in een ander werelddeel mee ten onder gaat. U hoeft daarom niet eens op exotische beurzen te beleggen. Er zijn genoeg Europese bedrijven te vinden die overal ter wereld actief zijn.
Spreiden volgens Roland Van der Elst
En tenslotte herhaalt professor Van der Elst nog een spreidingstip tot in den treure. Zijn belangrijkste advies voor beginnende beleggers is: “Beleg in portefeuillevennootschappen”, beter bekend als holdings. “Je verkrijgt met een aandeel meteen een spreiding en het beheer is goedkoper dan bij beleggingsfondsen van banken. Je hebt bij holdings twee effecten: enerzijds de evolutie van de waarde van de portefeuille en anderzijds de waardering van die portefeuille via de beurskoers van de portefeuillemaatschappij. In de praktijk noteren de holdings meestal lager dan de waarde van hun portefeuille – de holdingdiscount. Die is vaak niet terecht vanwege de kwaliteit van het beheer over langere termijn.” Over de holdings kan u hier nog verder lezen.
Beleggen in 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier