De klap van Deutsche Bank

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Deutsche Bank viel een stevige koersval (-8,6%) te beurt en met Deutsche Bank leden zowat alle Europese bankaandelen stevige verliezen.

De Europese beurzen hebben de week in mineur geëindigd. Boven op de vrees dat de Amerikaanse centrale bank volgende woensdag toch een renteverhoging aankondigt – een vrees die de beurzen al dagen in zijn greep houdt – kwam vandaag slecht nieuws over een dreigende boete voor Deutsche Bank. Gelukkig bracht de chipgigant Intel wat goed nieuws met een verhoging van de omzet- en winstverwachting voor het derde kwartaal.

Het aandeel van Deutsche Bank viel vandaag een stevige koersval (-8,6%) te beurt en met Deutsche Bank leden zowat alle Europese bankaandelen stevige verliezen. De aanleiding was een recordboete van 14 miljard dollar die de grootste bank van Duitsland boven het hoofd hangt als gevolg van de verkoop van toxische producten in de periode 2005-2007. Die claim van het Amerikaans ministerie van Justitie is veel hoger dan verwacht. Deutsche Bank heeft nog een beurswaarde van 17 miljard dollar en zegt niet van plan te zijn zo’n monsterbedrag te betalen. De onderhandelingen met de Amerikaanse overheid zijn opgestart. Analisten vrezen dat de uiteindelijke boete toch 4 tot 6 miljard dollar kan bedragen. Bovendien heeft de Duitse grootbank met nog vele andere rechtszaken en claims af te rekenen.

Van de andere kant van de Atlantische Oceaan kwam gelukkig een stuk beter nieuws. Intel (+3,2% bij de start op Wall Street), de grootste Amerikaanse producent van halfgeleiders, heeft voor beurstijd zijn omzetverwachting voor het lopende derde kwartaal verhoogd van de vork van 14,4 tot 15,4 miljard dollar (gemiddelde analistenverwachting 14,9 miljard dollar) tot 15,3 tot 15,9 miljard dollar (gemiddeld 15,6 miljard). De chipgigant verwijst onder meer naar beterschap in de markt van de pc’s om de hoger dan verwachte omzet te verklaren. Bovendien wordt ook de verwachte brutowinstmarge opgetrokken, zodat ook de winst een stuk hoger zal liggen dan initieel ingeschat.

Dichter bij huis kregen we de halfjaarresultaten van de Frans-Belgische champagnegroep Vranken-Pommery (+0,6%). Er is sprake van een omzettoename van 2,5 procent in de eerste zes maanden en een klim van het resultaat met 13 procent. Vooral de internationalisering richting onder meer de Verenigde Staten, Australië en Japan blijkt meer en meer een succes te zijn. Uiteraard is door de feestmaand december de tweede jaarhelft een stuk belangrijker dan het eerste semester voor de jaarcijfers van de champagneproducent.

De specialist in logistiek vastgoed Montea (-2,3%) gaat 7,3 miljoen euro investeren in een nieuw crossdockcentrum (8000 m² opslagruimte en 800 m² kantoorruimte), dat in samenwerking met Mainfreight (Wim Bosman Groep) wordt ontwikkeld in Genk. Het initiële huurrendement bedraagt 7,3 procent. In de marge van die aankondiging was ook te horen dat Montea aan een kapitaalverhoging denkt, zonder al te specificeren hoe die eruit zal zien. Onlangs pakten twee andere vastgoedgroepen (Befimmo en VGP) al uit met kapitaaloperaties, die erg succesvol waren.

Maandag is het uitkijken naar de betalingsbalans in de Europese Unie en de halfjaarresultaten van TINC. De beurs van Tokio blijft dicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content