Danny Reweghs
De kansen en valkuilen in biotech
Niet alleen de gezondsheidssector vaart wel bij de explosie van de wereldbevolking, ook de biotechsector plukt daar de vruchten van. “Al blijven beleggingen in biotech voorbehouden voor beleggers die een meer gemiddeld risico aankunnen”, schrijft Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.be.
De gezondheidssector vaart wel bij de explosie van de wereldbevolking (tussen 1950 en 2050 van 2,5 naar 9 miljard mensen) en de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting in de wereld (van 47 jaar in 1950 naar 77 jaar verwacht tegen 2050). Het aantal 65-plussers wereldwijd is de voorbije 50 jaar verdrievoudigd en zal de komende 50 jaar nog eens verdrievoudigen.
Zeepbel doorprikt
Die rooskleurige perspectieven heeft ook de biotechsector geen windeieren gelegd, op de eerste plaats in de VS. Nadat tussen begin 2013 en voorjaar 2015 het geld belegd in biotechfondsen vervijfvoudigd was tot 15 miljard USD is er de jongste twaalf maanden sprake van het onttrekken van geld aan die fondsen. En dat vertaalt zich in een serieuze ommekeer in de koersontwikkelingen. Na enkele jaren van de spectaculaire koersstijgingen is de Nasdaq Biotechnology-index (ticker NBI) de voorbije twaalf maanden met 28% gezakt (dit jaar alleen al -24%). Op 5 jaar is er echter nog steeds sprake van een fraaie sprong van 160%.
Het minder leuke nieuws is dat ondanks dat er al lucht is gegaan uit de zeepbel de waarderingen op zijn minst nog steeds ‘pittig’ te noemen zijn. Het gemiddelde biotechaandeel uit de NBI wordt verhandeld tegen 47 keer de verwachte winst, bijna 6 keer de boekwaarde en bijna 8 keer de omzet!
België, biotechland
We beklemtonen dat beleggingen in biotech voorbehouden blijven voor beleggers die een meer gemiddeld risico aankunnen
Met betrekking tot de biotechsector moeten we zeker niet alleen over de Grote Plas kijken. België heeft sterke competenties in het domein van de biotechnologie en ziet dat ook weerspiegelt op de beursvloer. Thrombogenics wist met Jetrea een geneesmiddel op de markt te brengen, al bleef verkoopsucces voor het oogmedicijn uit. Vorige jaar was het jaar van de grote doorbraak van Galapagos met gunstige klinische studieresultaten voor hun reumamiddel, bekroond met een lucratieve deal met Gilead Sciences, een beursnotering op Wall Street en het doorbreken van kaap van 1 én 2 miljard EUR marktwaarde.
Doorbraak Ablynx?
Ook dit jaar belooft bijzonder boeiend te worden voor de Belgische biotechsector. Deze week kwam er met ASIT Biotech een nieuwe biotechwaarde bij, al was de interesse mede door de speculatiebelasting in België beperkt. Argen-X kon recent nog een lucratieve deal afsluiten met AbbVie. Maar vooral is in het Belgische biotechsector uitkijken of 2016 het jaar van de grote doorbraak van Ablynx wordt. Het Gentse biotechbedrijf kon reeds aantonen met antibodies over een valabele technologie te beschikken en heeft een indrukwekkende pijplijn. Vorige week waren er gunstige klinische resultaten voor hun potentieel middel tegen rsv (‘verkoudheidsvirus’), de meest voorkomende oorzaak van ernstige aandoeningen van de lagere luchtwegen bij baby’s en jongere kinderen. Later dit jaar (voorzien voor 3de kwartaal) krijgen we dan cruciale studieresultaten voor het potentieel reuma-middel van Ablynx, dat ook samen met AbbVie wordt ontwikkeld. Bij voldoende gunstige resultaten en positieve inlicentiëring door AbbVie ontvangt het Gentse biotechbedrijf eind dit jaar/begin volgend jaar een (nieuwe) mijlpaalbetaling van 75 miljoen EUR.
Anderzijds moeten we blijven beklemtonen dat beleggingen in biotech voorbehouden blijven voor beleggers die een meer gemiddeld risico aankunnen. Want in biotech blijft het uiteindelijk een ‘binair’ verhaal, een potentieel middel wordt al dan niet een medicijn op de markt. Soms lukt het met enorme koersstijgingen tot gevolg. Vaak mislukt het. De huidige, woelige marktomgeving vereist bovendien goed nieuws, want anders dreigt een serieuze afstraffing.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier