Danny Reweghs
De grondstoffensector profiteert van reflatie
Het vooruitzicht op reflatie geeft de grondstoffensector wind in de zeilen.
We herhalen wat we vorige week al schreven: reflatie – de combinatie van een economische heropleving (‘relance’) en een aantrekkende inflatie – is het overheersende thema op de Europese aandelenmarkten. Dat is heel goed nieuws voor de grondstoffensector, die dan ook al maanden uitblinkt op de westerse aandelenmarkten.
De afgelopen twaalf maanden kende de Stoxx 600 Basis Resources-index een klim van 75 procent, tegenover een stijging van 13 procent voor de brede Europese Stoxx 600-index. Die situatie staat helemaal haaks op de prestatievergelijking op vijf jaar. Dan presteert de Stoxx 600-index 66 procent beter dan de Stoxx 600 Basic Resources-index (+41% tegenover -15 %). Als we als startdatum de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president nemen, dan heeft de grondstoffenindex het meer dan dubbel zo goed gedaan als de brede Europese index (+28% tegenover +12%).
De sector was al voorbij de bodem, maar het vooruitzicht op een combinatie van economische herleving door onder meer infrastructuurwerken en een hogere inflatie heeft de grondstoffenwaarden flink wat extra wind in de zeilen geblazen.
De omvang van het herstel het afgelopen jaar is erg opmerkelijk. Begin 2016 vroeg men zich in volle Chinese groeicrisis nog af of met hoge schulden beladen grondstoffengroepen als Glencore en Freeport-McMoran wel zouden overleven. Glencore werd gezien als ‘de Lehman Brothers van de grondstoffensector’. Een jaar later staan de beurskoersen respectievelijk 148 en 78 procent hoger.
Markt loopt vooruit
Vorige week maakten mijnbouwgroepen als Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto het spectaculairste winstherstel sinds 2007 bekend. Dat was te danken aan zware kostenbesparingen, een afbouw van de schulden, de verkoop van activa en herstellende metaalprijzen. De schattingen van de analisten werden fors overtroffen. Plots blijken die groepen vlot geld te verdienen in plaats van de verliezen op te stapelen. Dividenden worden hervat of veel hoger dan verwacht opgetrokken. Zo kondigde BHP Billiton voor maart een verrassend hoog interim-dividend van 40 dollarcent per aandeel aan. In 2016 bedroegen het interim- en slodividend samen slechts 0,30 dollar.
Rapporten van onder meer Morgan Stanley en Jeffries spreken voor almaar meer grondstoffen over schaarste, een aanbodtekort. De voorgaande jaren ging het alleen maar over hoeveel overschot er wel was. Voor koper wordt dit jaar een schaarste verwacht, omdat de vraag weer aantrekt en aan de andere kant de productie onder druk staat in zeer belangrijke mijnen als Grasberg (Indonesië, eigendom van Freeport-McMoRan) en Escondida (Chili, eigendom van BHP Billiton).
Goldman Sachs vindt dat de grondstoffenmarkt hard vooruitloopt op de verwachte stijgende vraag en daling van de voorraden. Maar de Amerikaanse zakenbank sluit niet uit dat die verwachting wordt bevestigd. Voorlopig is de sector wel aan een adempauze toe na de forse klim van de afgelopen maanden. Nyrstar blijft helaas ook na de jaarcijfers het lelijke eendje in de sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier