Danny Reweghs
‘De bitcoin is een tulpenbol’
Bitcoin wordt meer en meer aanvaard als betaalmiddel en komt zo wat weg uit de kleine technowereld waar de cryptovaluta lange tijd toch nog in bleef hangen.
Vorige week hadden we het uitgebreid over de steile opmars van de Amerikaanse techmegasterren als teken dat de algemene beurshausse aan het oververhitten is.
Een ander rood knipperlicht is de hallucinante klim van de bitcoin. Wie in 2010 in die virtuele munt 1000 dollar stopte, heeft vandaag 45 miljoen dollar in handen en morgen misschien wel 50 miljoen dollar.
De grafiek van bitcoin in dollar vertoont de jongste weken almaar meer een parabolische vorm. De waarde van de munt is de afgelopen maand alleen ruim verdubbeld, ze is verviervoudigd sinds het begin van 2017 en haast verzesvoudigd als we de prestatie over de afgelopen twaalf maanden bekijken. In februari bleef ze nog onder 1000 dollar, tegenwoordig komt ze in de buurt van 3000 dollar per munt. Toen al was er een adviseur die het stratosferische niveau van 20.000 à 25.000 dollar vooropstelde. Toen werd het nog weggelachen. Vandaag is Wall Street er minder schamper over.
Bitcoin wordt meer en meer aanvaard als betaalmiddel en komt zo wat weg uit de kleine technowereld waar de cryptovaluta lange tijd toch nog in bleef hangen. Bovendien is de weerstand van de regulatoren de jongste tijd afgenomen. Daardoor is beleggen in een virtuele munt als bitcoin ook voor institutionele investeerders geen taboe meer. Een cruciale factor in de fabelachtige klim is echter de beperkte omvang van het marktsegment. Er zijn tegenwoordig 16,3 miljoen bitcoins in omloop, mede omdat er slechts 1800 nieuwe per dag worden vrijgegeven. Omdat de vraag sterker toeneemt dan het aanbod, kan zich zo een forse koersklim voordoen. Een totale markt van minder dan 50 miljard dollar blijft beperkt in de huidige financiële wereld. Ter vergelijking: de Amerikaanse obligatiemarkt is 31.000 miljard dollar waard, de wereldwijde goudmarkt 8200 miljard, de beurskapitalisatie van Apple bijna 800 miljard dollar.
Duidelijk alarmsignaal
Bitcoin is overigens niet de enige virtuele munt, maar wel veruit de populairste. Volgens de gespecialiseerde website CoinMarketCap bestaan er zowat 800 cryptovaluta’s met een totale marktwaarde tussen 80 en 90 miljard dollar, met een gemiddeld dagvolume van zowat 2 miljard dollar.
In de tweede jaarhelft van 2013 was er een eerste rush op de bitcoin, waarbij de waarde in korte tijd verviervoudigde, maar dan dook ze in een half jaar de helft lager. Zoiets is in de (nabije) toekomst weer te verwachten.
Zelfs een daling met 80 of 90 procent is niet uitgesloten. Want de afstand tussen de reële waarde van een virtuele munt (nul) en de marktwaarde begint wel heel groot te worden. De situatie is te vergelijken met de tulpenbollenmanie in Nederland in de 17de eeuw. Die zeepbel barstte in 1637. De opmars van de bitcoin is opnieuw een bewijs dat de inflatie in financiële activa meer en meer toeneemt en dat de kansen op een (gevoelige) terugval op de financiële markten tijdens of na de zomer steeds reëler worden. Ook u negeert het (alarm)signaal van bitcoin beter niet, ook al hebt u er zelf niet in belegd. Het is als de kanarie in de kolenmijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier