De beurzen vieren feest
Wie gelooft in het herstel van de Chinese markt en de stijging van de prijzen van zeldzame materialen, plaatst MolyCorp op zijn favorietenlijstje.
Sinds september vorig jaar is de Duitse beurs gestegen met 45 procent. De Euronext deed het ook schitterend: +30 procent in één jaar tijd. Dat is vreemd, want juist nu staan er recordbedragen op spaarboekjes. Maar wie durft te investeren in aandelen als de meest negatieve economische vooruitzichten met de regelmaat van een klok de wereld in worden gestuurd? We beschreven dat verschijnsel eerder al: “Bull markets climb a wall of worry.”
Ook de Griekse beurs noteert 47 procent hoger sinds zijn laatste bodem. Zijn de problemen van dat land dan opgelost? Fundamenteel kan er in zo’n korte tijd weinig verbeterd zijn. Maar technisch zit het plaatje goed en dat is belangrijk voor een beleggingsportefeuille. Technische analyse is gebaseerd op concrete en betrouwbare signalen: breekt de koers door een belangrijke steun, dan zakken we naar de volgende steun.
Zo waarschuwden we in april voor de belangrijke steun van 1290 punten op de S&P500-index, dé trendsetter voor aandelen. Twee maanden later was het zover. De S&P500 daalde onder de 1290 punten, bleef er twee dagen onder, maar de derde beursdag was het feest en steeg de beurs met 3 procent tot 1315 punten (zie grafiek). Dat was een klassieke failure van de beren en daarom een krachtig koopsignaal voor de stieren. Sindsdien blijft de trend van de S&P500 opwaarts gericht.
De banken, de grondstoffen en de verzekeringen zijn de sectoren die de voorbije maanden het sterkst hebben gepresteerd tijdens een knappe beursweek. Dat is een goede reden om vooral binnen die sectoren aandelen te analyseren. Maar ook de reactie van China (+4%) op de jongste beloftes van de Europese Centrale Bank was groots.
Kan China aan kracht winnen, dan stijgt de vraag naar grondstoffen. Ook de vraag naar zeldzame materialen zal dan omhooggaan. Het afgestrafte Amerikaanse grondstoffenaandeel Molycorp (11,94 dollar op NYSE) zal daar onmiddellijk van profiteren. Met de overname van Neo Materials in juni 2012 heeft het mijnbouwbedrijf een goede toegang tot de Chinese markt.
Op de grafiek zien we een omgekeerde hoofd-schouderfiguur met een stevige bodem en hoge volumes op 10 dollar. Die hoge volumes komen voornamelijk van aankopen van eigen bestuursleden. Insiders kopen aandelen om de koers te steunen, om de koers door een weerstand te krijgen of als ze een fundamenteel herstel verwachten. Wellicht verwachten ze deze keer een herstel, want de aankopen vallen samen met de succesvolle beëindiging van het Phoenix-project. Het nieuwe investeringsproject zit op schema en levert vanaf het vierde kwartaal een productie van 19.000 ton per jaar. Vanaf midden 2013 verwacht Molycorp een productie van 40.000 ton per jaar. Tegelijk met dat project start een energiekostenbesparing door gebruik te maken van eigen alternatieve energie.
Wie gelooft in het herstel van de Chinese markt en een stijging van de prijzen van zeldzame materialen, plaatst MolyCorp op zijn favorietenlijstje. Raakt het aandeel door de horizontale weerstand van 13 dollar, dan bedragen de eerste koersdoelen 16 en 18 dollar. We zijn verkoper wanneer Molycorp opnieuw onder de 10.44 dollar noteert.
Paul Gins
Zaakvoerder CompuGraphics nv
Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier