De beurzen sluipen, Fagron springt
De beurzen bleven sluipend hogere regionen verkennen. Fagron maakte een forse sprong zonder duidelijke verklaring. ThromboGenics verliest geen geld meer aan Jetrea.
De Europese beurzen zetten hun rally op kousenvoeten verder. De Bel-20 won deze week terrein tijdens vier van de vijf handelssessies. De voorbije drie weken boekte de Brusselse sterindex amper vier verliesbeurten. Sinds begin maart dikte de korf zo 6 procent aan.
Een opvallende uitschieter vrijdag op de Brusselse koersenborden was Fagron. Het aandeel schoot maar liefst met 11,9 procent de hoogte in zonder aanwijsbare reden. Hard nieuws viel er alvast niet te rapen.
De dag begon met jaarcijfers voorbeurs van ThromboGenics (-1,5%). In 2016 maakte het Leuvense biotechbedrijf geen verlies meer op Jetrea. Niet dat de verkoop plots toch van de grond is gekomen. Integendeel: de verkopen lagen zelfs nog wat lager dan in 2015, met een omzet van amper een paar miljoen euro’s. Maar ThromboGenics heeft zoals aangekondigd alle commerciële inspanningen in de Verenigde Staten gestaakt, waardoor de kosten sterker zijn gedaald dan de opbrengsten. Het resultaat is daardoor voor het eerste break-even in de Verenigde Staten.
ThromboGenics boekt wel nog eens 26 miljoen euro af op wat ooit een stermedicijn beloofde te worden. Dat duwt het nettoresultaat 60 miljoen in het rood. Dat is een louter boekhoudkundige afwaardering zonder impact op de resterende cash, en dus weinig belangrijk. In de lade ligt nu nog 80 miljoen euro. De onderzoeken in een vroeg stadium waar ThromboGenics zich nu op concentreert, zullen dit jaar 30 miljoen opslorpen. Het bedrijf kan met zijn cashvoorraad dus nog zeker een jaar of twee voort.
Dat moet volstaan om te achterhalen of het opnieuw wetenschappelijk succes kan boeken. De eerste resultaten voor het potentiële middel tegen oogaandoeningen bij diabetici mogen ten vroegste eind dit jaar of in het eerste kwartaal van volgend jaar worden verwacht. Tot dan is er vooral veel onzekerheid. Dat verklaart mee waarom ThromboGenics na de recente rally naar aanleiding van de nieuwe onderzoeken weer wat terrein heeft prijsgegeven.
Op de internationale markten was er nieuws van Nintendo (+1,7%). Volgens een bericht van de Wall Street Journal heeft de gamefabrikant dubbel zoveel consoles besteld bij zijn leveranciers: 16 miljoen in plaats van 8 miljoen stuks. Het onding in verschillende kleuren werd in de eerste reviews weggelachen. Maar als de cijfers kloppen, hebben de Japanners toch zicht op een nieuw succesnummer. De cijfers doen alvast dromen van een herhaling van het succes van de WI, ondertussen dik tien jaar geleden.
Enige voorzichtigheid is wel raadzaam. De productiecijfers langzaam optrekken is een bekende truck om een positieve nieuwsstroom rond een nieuw product te creëren. Voor Nintendo is het van levensbelang dat het sentiment rond de Switch meteen goed zit, want het is afhankelijk van externe ontwikkelaars om voldoende spelletjes voor de console te creëren. Dat is nodig om ook het publiek geïnteresseerd te houden.
Voor de belegger blijft het ook opletten. Nintendo miste in het verleden de boot van het mobiele internet en probeert nu met een matig succes toch nog aan boord te wippen. Bovendien wordt het echte geld vandaag verdiend met reclame-inkomsten – vraag dat maar aan Google en Facebook. Van spelconsoles verkopen word je niet slapend rijk. De beurskoers is ook best volatiel. De Pokémon Go-hype stuurde het aandeel vorig zomer fors hoger, tot bleek dat het bedrijf enkel recht had op wat licentie-inkomsten uit de figuurtjes. Pokémon Go bleek zo toch niet de verhoopte goudmijn.
Volgende week loopt het seizoen van de jaarcijfers stilaan op zijn laatste benen. In ons land komt er nog een rapport van onder meer IBA en Celyad, internationaal is het vooral uitkijken naar BMW, Basic-Fit en Nike. Heel wat landen publiceren data over het ondernemers- en het consumentenvertrouwen. Dat zijn belangrijke indicaties die kunnen uitwijzen of de economie haar tussensprintje deze keer wel kan volhouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier