Jasper Vekeman
‘De beurs hoort communistisch te zijn’
De beurs is dan wel een kapitalistisch symbool bij uitstek, ze hoort communistisch te zijn: iedereen gelijk. En dus zijn er duidelijke en het best ook strenge regels nodig. Dat zegt Trends-redacteur Jasper Vekeman
Met de tapijtfabrikant Balta komt eindelijk nog eens een wereldspeler naar de beurs van Brussel. Maar één zwaluw maakt de lente niet, ook niet voor Euronext. En dus gooit de beursuitbater de poorten open “voor elk type bedrijf”.
Concreet ondergaan de Vrije Markt en Alternext, de minder gereglementeerde segmenten van de markt, een naamsverandering, maar vooral ook een reglementswijziging. Wie voor de kortste weg naar de beurs kiest, hoeft zelfs geen prospectus meer voor te leggen en niet te communiceren over zijn resultaten. Die shortcut is enkel weggelegd voor professionele beleggers. Maar zodra een aandeel noteert, is het vrij verhandelbaar, ook voor particuliere beleggers.
De beurs hoort communistisch te zijn
Dat Euronext op de professionele belegger mikt, is niet zo vreemd. De lage rente zorgt voor een overvloed aan goedkoop geld. Bedrijven tanken dan ook gretig nieuwe middelen en de fusie- en overnamemarkt draait op volle toeren. De beurs speelt daarin maar een kleine rol. Waarom het omslachtige proces van een beursnotering doorlopen als je veel eenvoudiger rechtstreeks bij de grote jongens kunt aankloppen? Dat steekt bij de beursuitbater, die nu probeert een notering aantrekkelijker te maken door de regels te versoepelen.
Maar bedrijven die geen informatie over hun toekomstplannen kunnen voorleggen of niet willen communiceren over hun resultaten horen niet thuis op de beurs. En dat institutionele partijen die aandelen kunnen slijten aan de goedgelovige en rendementshongerige kleine beleggers, zet de deur open naar misbruik. Het risico is dat er twee soorten beleggers ontstaan: grote jongens die weten hoe de vork aan de steel zit en kleine beleggers die in het duister tasten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier