Danny Reweghs
‘De Amerikaanse bedrijfsresultaten blijven zich gunstig ontwikkelen’
‘We hebben de beste of toch een van de beste zomers achter de rug, weerkundig toch. Op de beurs was de zomer allerminst een topper. En zo blijft het beursjaar zich maar voortslepen zonder dat er echt vaart in komt.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.
De meeste Europese beurzen staan op enkele procenten verlies sinds het jaarbegin. De indices van de Aziatische aandelenmarkten zijn nog dieper in het rood gedoken. De angst voor een escalerende handelsoorlog weegt op het beleggersvertrouwen. Daar kunnen we niet omheen. Anderzijds doet Wall Street het andermaal goed met een Standard&Poor’s500-index die op een comfortabele winst staat sinds begin 2018 en dichtbij een recordniveau noteert.
De Amerikaanse bedrijfsresultaten blijven zich wel bijzonder gunstig ontwikkelen
De verklaring voor het verschil in prestaties dit jaar zit weer hoofdzakelijk in de evolutie van de bedrijfsresultaten. De Amerikaanse bedrijfsresultaten blijven zich bijzonder gunstig ontwikkelen, geholpen door een verregaande verlaging van de vennootschapsbelasting. Dat gunstige beeld zien we niet in Europa. Al te vaak vielen de resultaten tegen, onder de verwachtingen. In België gebeurde dat nog wat meer dan elders in Europa en dat verklaart waarom de Bel-20 met een verlies van 8 procent sinds 1 januari nog zwakker presteert dan de rest van Europa.
Verklaringen
We zetten een aantal elementen op een rij, die we vaak tegenkwamen in de verklaring voor het mindere resultaat:
· De zwakkere dollar: Europese bedrijven in het algemeen en Belgische in het bijzonder zijn erg exportgericht en dus wegen de wisselkoersen, in het bijzonder de dollar, op de cijfers. De Amerikaanse munt is in herstel sinds mei, maar de lagere dollar woog het grootste deel van de eerste jaarhelft op de resultaten.
· Hogere grondstoffenprijzen: grondstoffen worden vaak in dollar betaald, maar dankzij de betere wereldconjunctuur sinds vorig jaar zijn de meeste grondstoffenprijzen gestegen. Maar door de handelsconflicten dalen die ook weer.
· Digitalisering/e-commerce: de hausse op Wall Street wordt vooral gedragen door de techgiganten. Hun beurswaardes zijn fenomenaal toegenomen. Maar in heel wat industrieën zijn er door de digitalisering en e-commerce ook heel wat slachtoffers, die hun omzet en winst onder druk zien staan.
· Hoge verwachtingen: we kunnen er ook niet naast kijken dat het jaar begonnen is met veel optimisme en hooggespannen verwachtingen. Die bleken niet voldoende neerwaarts bijgesteld in de loop van het eerste semester, zodat er heel wat negatieve verrassingen konden ontstaan.
De dollar en de grondstoffenprijzen zijn al aan het keren en de verwachtingen beginnen te milderen. Als de handelsoorlog niet extreem wordt en dus een export van de problemen in de opkomende landen vermeden kan worden, dan is er wel wat potentieel voor een betere periode met wel aangename verrassingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier