De 5 favoriete Europese aandelen van Danny Reweghs
Het beursjaar 2015 is reeds prima gestart in de eerste drie maanden. Uiteraard zijn tussentijdse correcties mogelijk, maar volgens onze beursanalist Danny zijn dat nog steeds opportuniteiten om op de eerste plaats achtergebleven Europese aandelen te kopen.
1. Resilux
Het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Wetteren staat vooral bekend als een producent van PET-voorvormen en flessen. Daarin is het als middelgrote, maar wel paneuropese speler een gestage groeier. Een recente verkoop in de sector geeft echter aan dat die business eigenlijk al de huidige beurskapitalisatie verantwoordt.
Sinds enkele jaren is daar bovendien een tweede dimensie bijgekomen. Met name AirOPack, een revolutionaire en milieuvriendelijke verpakkingstechnologie, die aerosol vervangt. Die technologie mag als definitief doorgebroken beschouwd worden na de aankondiging van een deal met Procter&Gamble, die inmiddels heeft geleid tot de lancering van het eerste P&G-product (Gillette scheerschuim) met AirOPack. Intussen werden ook al enkele andere kleinere contracten aangekondigd. Vanaf 2015 moet ook AirOPack tot de groepswinst beginnen bijdragen.
2. Barco
Het West-Vlaamse technologiebedrijf is een stevige achterblijver op de Brusselse beurs. Al enkele jaren schommelt de koers tussen een lage en hoge ‘vijftiger’. De jaarcijfers 2014 gaven nog niet meteen beterschap. Nu de spectaculaire groei van de digitale cinema is afgelopen, is het zoeken naar nieuwe groeiverhalen. Een vervanger van die omvang heeft Barco vandaag niet meteen voor handen.
Toch is er reden tot hoop op wat langere termijn. De afdeling ‘Defense&Aerospace’ werd in de maand september verkocht waardoor de groep over 200 miljoen EUR nettokaspositie beschikt om extra groei te kopen. Want daar zit de markt met steeds meer ongeduld op te wachten.
Als die groei niet kan gevonden worden tegen een redelijke prijs kunnen flink wat eigen aandelen worden ingekocht en het dividend substantieel worden opgetrokken. Een kanshebber op herstel later in 2015.
3. Picanol
Het West-Vlaamse Picanol is de absolute wereldmarktleider in weefgetouwmachines. Picanol is zowel actief in de grijper- als luchtweefmachines. De sector is echter heel conjunctuurgevoelig. Het afgelopen jaar was dan ook een minder jaar voor Picanol door een sterke afkoeling van de textielmarkt. Begin 2015 is het orderboek echter weer goed gevuld en ziet het er dus naar uit dat 2015 een beter jaar wordt.
Picanol profiteert van het technologische meesterschap en de verzwakking van de euro tegenover dollar, maar ook ten opzichte van de Japanse yen. Sinds kort is Picanol echter meer dan enkel maar weefgetouwmachines. De helft van de beurskapitalisatie wordt gedekt door het afgerond 30%-belang in Tessenderlo Group, waar de jaarcijfers 2014 tonen dat het chemiebedrijf het keerpunt heeft genomen en weer rendabel is geworden ondanks de moeilijke omstandigheden in de markt van gelatines en dierlijk slachtafval. Ondanks reeds een mooie koersstijging de jongste maanden is voor ons het aandeel nog steeds ondergewaardeerd.
Koersdoel 2015: 42 EUR.
4. ArcelorMittal
ArcelorMittal is sinds meerdere jaren een grote ontgoocheling voor de aandeelhouders. De koers blijft daar maar kwakkelen onder 10 EUR. Waarom het in 2015 anders zou kunnen zijn? De resultaten van de grootste staalgroep ter wereld zijn eigenlijk al een aantal kwartalen op rij aan het verbeteren. Met dank vooral aan de verbetering van de staalmarkten.
Dat beterschap geeft nog geen aanleiding tot een stijgende koerstendens omdat de marktfocus verschoven is naar de onrustwekkende en aanhoudende daling van de ijzerertsprijs. Om strategische redenen had de staalgroep jaren geleden beslist om zelf bedruipend te worden in ijzererts, maar momenteel weegt die beslissing op de rendabiliteit.
Een beetje betere conjunctuur in Europa en opkomende markten en enig herstel in de ijzerertsprijs kan van ArcelorMittal een mooi comebackverhaal maken in 2015. De positieve marktreactie op de jaarcijfers bewijst dat de ommekeer is ingezet.
5.GlaxoSmithKline
GSK vormde in het voorjaar 2014 samen met Novartis een samenwerkingsverband in de ‘consumer healthcare’ (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren, Otrivin, …). GSK verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst. Daarnaast kocht GSK op de griepvaccins na de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers. Tot slot verkocht GSK de kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard USD.
Normaliter wordt die deal in de eerste jaarhelft 2015 definitief beklonken. GSK zal dan 4 miljard pond (GBP) uitkeren aan de aandeelhouders of circa 80 pence (PNC) per aandeel. Een belangrijk gevolg op langere termijn van de ‘historische’ deal voor GSK is dat de inkomstenstroom stabieler en voorspelbaarder wordt. GSK kiest hier duidelijk voor meer en meer specialisatie, een voorbeeld voor gans de sector.
Gelukkig heeft GSK bovendien een stevige klinische pijplijn en haalden liefst 6 kandidaat-medicijnen recent de markt. Bovendien kwam de bevestiging dat boekjaar 2014 en 2015 een dividend van 80 pence (PNC) per aandeel zal opleveren waardoor het statuut van dividendwaarde overeind blijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier