Het op één na grootste cryptonetwerk kreeg een belangrijke upgrade. Beweegt het geslaagde gesleutel aan Ethereum de ether naar een nieuwe recordkoers? En wat moeten cryptobeleggers weten over de zogeheten ‘Pectra’-update?
Na maanden van relatieve stilstand heeft de blockchain Ethereum opnieuw de wind in de zeilen. De langverwachte Pectra-upgrade ging live op 7 mei en sindsdien is de ether – de cryptomunt van het netwerk – zo’n 35 procent hoger gekoerst. Volgens gegevens van de datasite CoinMarketCap was dat de sterkste koerssprong in meer dan een jaar. De digitale munt gold tot voor de upgrade als grote teleurstelling van de cryptostierenmarkt, die begin dit jaar de bitcoin naar een recordprijs van 109.000 dollar zag uitbreken.
Het gematigd positieve nieuws over mogelijke handelsakkoorden van de Amerikaanse regering-Trump speelt ongetwijfeld een rol, maar de upgrade zou de belangrijkste motor zijn achter de plusnoteringen. Volgens Tim Broekmans, de oprichter van het analyseplatform Trade Premium en de hoofdanalist bij MarketVision Capital, is het geen toeval dat de koers opleefde net na de software-update. “Ethereum hinkte tot nu toe achterop ten opzichte van de bitcoin en de sol, maar ik denk dat de etherkoers in de laatste fase van deze stierenmarkt nog meer zal opveren. De munt is technisch gezien zwaar oververkocht. Met Pectra is het plaatje voor veel beleggers compleet.”
Slimme contracten
Ethereum is een blockchainnetwerk, vergelijkbaar met een openbaar digitaal register, waarop allerlei toepassingen draaien. De ether (ETH) is de bijbehorende munt, die je nodig hebt om transacties te betalen of slimme contracten (zichzelf uitvoerende digitale afspraken tussen twee partijen) te gebruiken. Ethereum is het fundament voor duizenden apps: van decentrale beurzen tot digitale kunstmarkten (NFT-markten, bijvoorbeeld). Zo goed als alle apps zijn financiële diensten zonder tussenpersonen.
De Pectra-upgrade is de meest ingrijpende die het netwerk heeft ondergaan sinds ‘The Merge’, in 2022, toen Ethereum overstapte naar een energiezuiniger systeem. Analisten zien Pectra verschillende andere paden inslaan dan ecologische besparingen: het zou tegelijk op gebruikservaring, schaalbaarheid en institutionele toegankelijkheid mikken.
Verdubbeling aantal rijstroken op snelweg
Eén opvallende vernieuwing is dat gebruikers hun digitale portemonnee tijdelijk kunnen laten functioneren als een slim contract. Dat klinkt technisch, maar betekent vooral dat transacties eenvoudiger worden. “Dat soort kleine verbeteringen maakt een groot verschil”, liet Vivek Raman eerder optekenen door het persagentschap Bloomberg. Raman is de medeoprichter van Etherealize, dat institutionele spelers aan het Ethereum-ecosysteem linkt. “Als je een portemonnee omvormt tot een slim contract, kun je transacties ondertekenen via Face ID. In plaats van 24 paswoorden typ je niets meer in. Dat maakt Web3 veel gebruiksvriendelijker.”
Ook het staken – het vastzetten van de ether om het netwerk te helpen beveiligen – is grondig hertekend. De limiet voor hoeveel ether één netwerkdeelnemer mag inzetten, stijgt van 32 naar 2.048 ether. Volgens Broekmans is dat belangrijk voor grote spelers: “Voorheen was staking iets voor techneuten. Nu wordt het veel toegankelijker voor instellingen met grote volumes.”
Daarnaast vergroot Pectra de opslagruimte voor zogenaamde laag-twee-netwerken – hulplagen boven op Ethereum die transacties versnellen en goedkoper maken. “Pectra is alsof je het aantal rijstroken op de snelweg verdubbelt”, maakte Tom Vieira, verantwoordelijk voor productontwikkeling bij de Coinbase-dochter Base, het aanschouwelijk tegenover Bloomberg.
‘Nog steeds voor op de rest’
De ether had het de voorbije maanden lastig. De munt halveerde in het voorjaar bijna in waarde, het netwerk zag ontwikkelaars afhaken en leek voorbijgestreefd door een jonger, sneller en gebruiksvriendelijker alternatief: Solana. Daarbovenop ontbrak een uitgesproken stem namens Ethereum in het Amerikaanse politieke debat over crypto (waar is topman Vitalik Buterin?), terwijl kopstukken uit de bitcoin-, ripple– en Solana-hoek wél hun invloed lieten gelden in Washington. Dat bemoeilijkte institutionele adoptie. Ethereum moet gebruikers én beleggers opnieuw overtuigen, klonk het bij analisten.
Toch staan de fundamenten van Ethereum er niet slecht voor. Volgens DappRadar draaien er bijna 5.000 toepassingen op het netwerk, goed voor meer dan 93 miljard dollar aan vastgezette waarde in die apps. “Ethereum heeft voor een bijzonder moeilijk pad gekozen”, zei Mallesh Pai van Consensys tegen Bloomberg. “Maar we zijn dat stadium bijna voorbij. En op de punten die er echt toe doen, liggen we nog steeds ver voor op de rest.”
Recordkoers
Pectra markeert een duidelijke strategische wending voor het netwerk: Ethereum positioneert zich steeds nadrukkelijker als infrastructuur voor grote spelers. Zo maakt een financiële mastodont als J.P. Morgan al gebruik van Ethereum in zijn blockchainarchitectuur, en heeft de beleggingskolos BlackRock een fonds met ether opgestart. Via het nieuwe platform Opening Bell van Superstate kunnen intussen traditionele activa als aandelen en obligaties op Ethereum worden gezet. “Dat is voor mij dé gamechanger van de afgelopen weken”, betoogt Broekmans. “Als aandelen en obligaties massaal naar Ethereum komen, is dat een geheel nieuwe kapitaalstroom.”
De koersreactie sprak boekdelen. De ether veerde op na de upgrade, en volgens Broekmans staan alle belangrijke technische seinen op groen. “De verhouding tussen de ether en de bitcoin – die aangeeft hoeveel ether je krijgt voor één bitcoin – staat op het laagste niveau sinds januari 2020, precies op een cruciaal steunniveau. Dat kan een keerpunt zijn.” Als de bitcoin zou doorstoten richting 160.000 dollar, ziet hij de ether zelfs oplopen tot 6.000 dollar. “Dat is volgens mij geen gek doel. Zeker niet als de macro-omgeving gunstig blijft en institutionele instroom toeneemt.”
De ether bereikte zijn recordkoers van 4.865,91 dollar op 11 november 2021, en noteert vandaag nog altijd zo’n 50 procent daaronder. En ondanks de recente opstoot van de koers staat de ether sinds begin dit jaar nog steeds 31 procent in het rood.
De naam Pectra is een samentrekking van Praag (de locatie van de Devcon IV-conferentie, een sleutelconferentie in 2018 waar de Ethereum-gemeenschap vooruitblikte op fundamentele vernieuwingen van het netwerk) en Electra, een heldere ster.