Is Coinbase echt het veilige alternatief voor wie crypto in portefeuille wil?

Coinbase-CEO en medeoprichter Brian Armstrong, op het WEF © World Economic Forum/Faruk Pin / Avalon / Belga

Het Amerikaanse cryptoplatform Coinbase blijft ook in 2025 het medialandschap domineren. In een tijdspanne van enkele weken werd het beursgenoteerde bedrijf getroffen door een grootschalige hack, opgenomen in de prestigieuze S&P 500-index en versterkte het zijn positie met de overname van Deribit. Is het een interessante belegging voor wie gereguleerde blootstelling aan crypto wil? “Als je een schaal van 1 tot 10 hanteert qua risico, dan zit Coinbase toch op een 8 of 9.”

Coinbase werd in 2012 opgericht door Brian Armstrong, toen nog programmeur bij Airbnb, en Fred Ehrsam, die als handelaar werkte bij Goldman Sachs. Met steun van het prestigieuze start-upprogramma Y Combinator vervelde het van een eenvoudige app om bitcoins te kopen tot de waardevolste gereguleerde cryptobeurs van de Verenigde Staten. Zijn beursgang in New York in 2021 – met een startwaardering van 47 miljard dollar – werd onthaald als een triomf. Niet alleen voor Coinbase, maar voor de hele cryptosector. Het bedrijf gold plots als de brug tussen het Wilde Westen van de cryptomarkt en de gereguleerde wereld van Wall Street, onder het toezicht van de beurswaakhond SEC. Vier jaar later oogt dat beeld een stuk minder eenduidig.

Van de hemel naar de hel en terug

Het aandeel piekte boven 400 dollar, zakte vervolgens tot onder 30 dollar en schommelt vandaag rond 260 dollar. Coinbase belandde in een juridisch conflict met de SEC over de vraag of het illegaal effecten aanbood. Die zaak werd in februari van dit jaar stopgezet, zonder boete of voorwaarden. In de Amerikaanse deelstaat Illinois loopt nog een groepsvordering. Het bedrijf wordt er beschuldigd van het verzamelen van biometrische gegevens zonder toestemming, via gezichsherkenning bij de controle van nieuwe klanten.

Op 11 mei dit jaar kreeg Coinbase te maken met een cyberaanval waarbij klantgegevens werden buitgemaakt. In plaats van het geëiste losgeld van 20 miljoen dollar te betalen, loofde het bedrijf een beloning van datzelfde bedrag uit voor tips die tot de daders leiden. De geschatte schade loopt uiteen van 180 tot 400 miljoen dollar. De reputatieschade leek aanvankelijk beperkt, al versterkt de aanval wel de kritiek op de veiligheid van cryptoplatformen.

Op 19 mei bereikte de roetsjbaan even een hoogtepunt: Coinbase werd opgenomen in de S&P 500-index. Met de opname in de belangrijkste beursbarometer van de Verenigde Staten krijgt het bedrijf nog meer institutionele erkenning. Tegelijk kondigde Coinbase de overname aan van het Nederlandse Deribit, een cryptobeurs gespecialiseerd in derivaten, voor 2,9 miljard dollar. Daarmee zet het zijn eerste grote internationale stap buiten de VS.

Lees verder onder link

Opname in S&P 500 verdiend? ‘Kantje boord’

De resultaten over het eerste kwartaal van 2025 illustreren het dubbelzinnige karakter dat het bedrijf al jaren kenmerkt. De omzet klokte af op 2,03 miljard dollar, nipt onder de verwachtingen. De winst daalde fors: van 1,18 miljard een jaar eerder naar 65,6 miljoen dollar. Dat cijfer verdient nuancering – de terugkerende inkomsten bleven stabiel. De abonnementsdiensten haalden 698 miljoen dollar op, terwijl de transactiebaten daalden. Particulieren handelden 17 procent minder dan in het vorige kwartaal, institutionele klanten 9 procent minder.

“Die resultaten waren niet spectaculair”, zegt Danny Reweghs, hoofd strategie bij Trends Beleggen. “Niet slecht, maar ook niet fantastisch. En sowieso blijft het moeilijk om bij zo’n bedrijf een juiste inschatting te maken. De cijfers kunnen van maand tot maand sterk verschillen.”

‘Het blijft een bedrijf dat geregeld in opspraak kan komen’

Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Coinbase wordt vaak genoemd als het ‘veiligere’ alternatief voor wie niet rechtstreeks in cryptomunten wil beleggen. Die suggestie nuanceert Reweghs sterk. “Veilig is een groot woord. Als je een schaal van 1 tot 10 hanteert qua risico, dan zit Coinbase toch op een 8 of 9. De cryptomarkt is nog lang niet volwassen. Er zijn nog veel onzekerheden, over regelgeving, over hoe centrale en commerciële banken erop zullen reageren. Een veilige manier om in crypto te beleggen bestaat vandaag gewoon niet.”

“Coinbase blijft fraudegevoelig”, stelt Reweghs over de hack. “Het platform is een aantrekkelijk doelwit. Als de cryptokoersen opnieuw stijgen, zal de drang om in te breken alleen maar groter worden. De opname in de S&P 500 zal Coinbase dwingen zijn beveiliging verder op te voeren. Maar het blijft een bedrijf dat geregeld in opspraak kan komen.”

Is die opname in de S&P 500 dan fundamenteel verdiend? “Ik vind het kantje boord”, zegt Reweghs. “Coinbase heeft natuurlijk de nodige beurswaarde, maar het verhoogt tegelijk de volatiliteit van de index. De risico’s rond veiligheid en regelgeving blijven reëel.”

Verwachtingen bijgesteld

Amerikaanse analisten zien het aandeel positiever in. Oppenheimer verhoogde het koersdoel van 269 naar 293 dollar en noemde de opname in de S&P 500 een keerpunt. Benchmark trok zijn koersdoel op tot 301 dollar, terwijl ook Rosenblatt en Goldman Sachs hun prognoses naar boven bijstelden. Het gemiddelde koersdoel ligt momenteel rond 275 dollar, net boven het huidige niveau.

Coinbase haalt zijn inkomsten grotendeels uit transactiekosten, en is dus sterk afhankelijk van de activiteit op de cryptomarkt. Die is allesbehalve voorspelbaar. “Het blijft een heel modegevoelige sector”, betoogt Danny Reweghs. “De belangstelling kan snel opflakkeren, maar even snel weer uitdoven. Dat maakt het aandeel niet geschikt als basiswaarde in een portefeuille. Hoogstens past het in het risicogedeelte, als je wil inspelen op de heropleving van crypto.” Het geesteskind van Brian Armstrong blijft zo hét uithangbord van crypto – en van haar kwetsbaarheid.

Wat doet een cryptobeurs?

Een cryptobeurs is een digitaal platform waar je cryptomunten kunt kopen, verkopen en bijhouden. Sommige beurzen bieden ook afgeleide producten aan, zoals futures en opties.

Hoe zit dat in België?

Cryptodienstverleners moeten in ons land geregistreerd zijn bij de FSMA. Buitenlandse partijen uit de Europese Economische Ruimte (EER) mogen onder voorwaarden actief zijn. Beurzen uit derde landen, zoals het Amerikaanse Coinbase, mogen sinds 2022 géén diensten meer aanbieden op Belgisch grondgebied. Belgische gebruikers kunnen het platform technisch wel gebruiken, maar Coinbase mag hier geen reclame maken of klanten actief werven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content