Crowdlending zit in de lift in België
Sinds het ontstaan in 2012 is crowdlending, particulieren die geld lenen aan ondernemingen tegen rente, aan een stevige opmars bezig in België. Al is er volgens Look&Fin, een platform dat crowdlending ondersteunt, nog veel werk aan de winkel. “Kmo’s zijn nog niet vertrouwd met de financieringsmethode.”
“Crowdlending is een van de manieren waarmee ondernemingen geld kunnen ophalen bij het grote publiek”, verduidelijkt Bert Bouserie, accountmanager bij Luna. “Investeerders krijgen hun inleg plus de rente terug na een vooraf afgesproken termijn en tegen een vastgelegde rentevoet. De voorwaarden van zo’n lening verschillen per crowdfundingplatform.” Bijna 70 procent van alle crowdfundingprojecten gebeurt via crowdlending.
Verdrievoudiging
België telt vijf spelers die actief zijn op de markt van crowdlending, meldt Look&Fin in een persbericht. Samen haalden ze vorig jaar 4.413.599 euro op. “Elk jaar verdrievoudigt het bedrag dat mensen lenen aan bedrijven via crowdlending”, schrijft het bedrijf op basis van eigen gegevens.
In 2014 bijvoorbeeld hebben crowdlenders 1,35 miljoen euro geleend aan bedrijven via Look&Fin. In 2015 was dat al 3,56 miljoen euro. In 2012 en 2013, toen crowdlending voet aan wal zette in België, stond de teller op 447.800 euro. Samen met het bedrag zit ook het aantal personen dat bedrijven geld leent in de lift. In 2012-2013 heeft Look&Fin 193 leningen genoteerd. Vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 1484.
Lage rente spaarboekje
Volgens het bedrijf liggen er twee oorzaken aan de basis van het succes: de banken hebben minder appetijt voor leningen en het rendement van spaarboekjes is laag. Het platform benadrukt in een persbericht dat er ondanks de toename nog veel potentieel is in ons land. “België hinkt achterop in vergelijking met de buurlanden”, klinkt het. Zo telt Frankrijk bijvoorbeeld 30 spelers die actief zijn in crowdlending. Samen haalden ze in 2015 een bedrag van 31,5 miljoen euro op.
Frédéric Lévy Morelle, de CEO van Look&Fin, hoopt dat Belgische kmo’s snel de weg vinden naar die groeiende vorm van financiering: “Een financiering via zo’n platform creëert een hefboom bij banken. Banken zijn sneller geneigd het gevraagde bedrag te lenen als de kmo een crowdlendingdossier al succesvol heeft afgerond.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier