Credit Agricole is op weg naar beterschap

De coöperatieve bank Credit Agricole heeft haar Griekse dochter Emporiki (de vijfde grootste Griekse bank, overgenomen in 2006) in de etalage gezet. Er is bij deze bank volgens Arnaud Delaunay van Leleux met andere woorden een opkuisoperatie aan de gang.

Crédit Agricole is volop bezig met een versnelling van haar desinvesteringsplan (voor de talrijke overnames die tussen 2004 en 2007 werden gedaan).

Tevens worden alle uitbreidingsplannen in de koelkast gestopt. Eerst en vooral is er het Emporiki-dossier (de vijfde grootste Griekse bank).

Emporiki had natuurlijk zwaar te lijden onder de Griekse schuldencrisis. De kosten voor Crédit Agricole lopen (volgens sommige analisten) op tot bijna tien miljard euro sinds de overname in 2006 (inclusief aankoopkosten, boekhoudkundige verliezen en kapitaalverhogingen).

Een paar dagen geleden werd bekend dat de Nationale Bank van Griekenland (de grootste commerciële bank van het land), Eurobank en Alpha Bank elk een bod voor de aankoop van hun sectorgenoot hebben ingediend.

Deze biedingen “worden momenteel geanalyseerd”, zegt de Franse bank. Daarnaast staat de aandelenhandel op het verkooplijstje. Met voorop de verkoop van de Aziatische dochteronderneming CLSA die zal worden overgenomen door de Chinese investeringsbank Citics.

Op de tweede plaats CA Cheuvreux (de Europese dochter voor aandelenhandel), verkocht aan Kepler Capital Markets dat wil uitgroeien tot de Europese leider in grensoverschrijdende aandelenhandel. Tot slot wordt in Spanje Bankinter (6e grootste Spaanse bank) verkocht dat Crédit Agricole in 2007 overnam.

Positieve nieuwsflow

De verlaging van de kredietwaardigheid van de bancaire sector door de internationale kredietbeoordelaars (ratingbureaus) gebeurde omwille van de moeilijkheden met deze overnames uit het verleden.

Hoewel de toekomst nog steeds zeer onzeker is (bijvoorbeeld omwille van de problemen met Spanje), lijkt de meerderheid van het slechte nieuws al in de koers van het aandeel verdisconteerd te zijn.

Nadat de activiteiten in 2011 een sterke daling kenden, lijken de resultaten van het eerste kwartaal er volgens Delaunay op te wijzen dat er een zekere stabilisatie is gekomen.

Zo bedraagt het nettobankproduct (wat overeenkomt met de omzet van traditionele bedrijven) 5,4 miljard euro, een stijging met 2,3%.

De bruto operationele winst steeg met 9,3%. De kosten van de genomen risico’s (wat overeenkomt met de voorzieningen voor kredietverliezen) stegen met 100% vooral als gevolg van de

Europese steun voor Griekenland (397 miljoen euro) en de kosten van Emporiki (485 miljoen euro). Tenzij Spanje en/of Italië zouden failliet gaan, zijn de macroeconomische risico’s reeds in de koers verwerkt.

Bodem reeds gezien?

De Franse bank kan eindelijk zeggen een manier gevonden te hebben om het Griekse dossier achter haar te laten. De meeste analisten die de banksector opvolgen, hebben een koersdoel van 4,65 euro.

Dit biedt een opwaarts koerspotentieel van 17% t.o.v. de huidige koers. Met een K/W van 6 (met een verwachte groei van de activiteiten), een brutodividendrendement van 5,86% en een intrinsieke waarde die op 6,84 euro wordt geschat, blijft het aandeel Crédit Agricole zeer goedkoop.

Desondanks wil Delaunay wel de aandacht van de beleggers vestigen op de ratio nettoschuld/eigen vermogen (momenteel op 760%).

Een dergelijk hoog niveau maakt een toekomstige kapitaalverhoging (die ook voor andere bankgroepen nodig is) steeds meer waarschijnlijker op middellange termijn.

Beleggers die willen inzetten op toekomstige acties van de ECB en verdere dalingen van de Spaanse en Italiaanse langetermijnrentevoeten kunnen zich positioneren in de banksector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content