Consolidatie op komst bij de mijnbouwers
In het verleden gingen dalende grondstoffenprijzen gepaard met fusies en overnames onder de mijnbouwers. Dit is nu niet anders, en het blijft bovendien niet bij geruchten.
Eerder deze week raakte bekend dat de Raad van Bestuur van mijngroep Rio Tinto in juli een bod van concurrent Glencore naast zich neerlegde. Naar verluidt was de premie die Glencore toen bereid was te betalen te laag. Rio Tinto is sterk afhankelijk van ijzererts, dat tijdens de eerste jaarhelft instond voor maar liefst 91 procent van de bedrijfswinst van de groep.
De ijzerertsprijs blijft maar dalen en verloor dit jaar al 40 procent. Door de lagere kasstromen die hiermee gepaard gaan, kan Rio Tinto het in de toekomst moeilijk krijgen om het dividend op peil te houden. Deze evolutie speelt in de kaart van Glencore, die zelf niet over een noemenswaardige ijzerertstak beschikt en probeert garen te spinnen uit de lage prijzen. Indien de huidige prijstrends zich voortzetten, wordt het heel moeilijk voor de Raad van Bestuur van Rio om zich te blijven verzetten tegen een bod. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Omwille van hun dominantie in bepaalde grondstoffenmarkten zullen transacties tussen de grote 5 (BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Glencore en Anglo American) door de mededingingsautoriteiten bijzonder kritisch worden bekeken. Glencore en Rio Tinto vullen elkaar echter heel goed aan waarbij het aantal overlappingen beperkt blijft.
Glencore beschikt over een industriële divisie en een handelsafdeling die zich bezig houdt met fysieke grondstoffenhandel. Door die combinatie kan de groep beter inspelen op arbitragemogelijkheden. In de industriële divisie staat koper in voor twee derden van de bedrijfswinst. Daarnaast is deze tak nog actief in nikkel, zink, steenkool en olie. Vooral door de sterke prestatie van de handelsdivisie steeg de groepswinst in de eerste jaarhelft met 8 procent. (KL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier