Chinese macro-economische indicatoren blijven tegenvallen
De import- en exportcijfers bevestigden vanmorgen opnieuw dat de Chinese economie aan het vertragen is. De import daalde voor de eerste keer sinds 2009 (tenminste wat een maand zonder feestdagen betreft), terwijl de export voor de tweede maand op rij met minder dan 3% steeg.
De industriële output bevindt zich anderzijds op een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden. De analisten houden er rekening mee dat de Chinese centrale bank de basisrente opnieuw gaat verlagen.
De zaterdag bekendgemaakte inflatiecijfers geven echter aan dat het inflatiegevaar nog steeds aanwezig blijft. Daardoor lijkt de ruimte voor een monetaire ingreep eerder beperkt. Overigens zal er vandaag veel aandacht blijft uitgaan naar de situatie in Europa.
Recordverschil tussen korte en lange rente in Spanje en Italië
Begin vorige week bereikte de steilheid van de rentecurve, gemeten door het verschil tussen de 2-jaars en 10-jaars rente, in Spanje en Italië recordniveaus sinds de invoering van de euro.
Dit kwam volgens Theodoor Gilissen Bankiers door de daling van de korte rente in die landen. Door de daling van de 10-jaars rente in de afgelopen twee dagen zijn de curves weer iets vervlakt.
De Duitse 10-jaars rente is vorige week flink opgelopen en stond vanmiddag 30 bps hoger dan begin van de week op 1,63%, om daarna 10 bps terug te vallen na tegenvallende arbeidsmarktcijfers uit Amerika.
Door het risk-on sentiment was er veel minder vraag voor de ‘safe haven’ obligaties. Dit bleek ook uit de emissie van een Duitse 10-jaars obligatie op woensdag. Er werd slechts 3,6 mrd uitgegeven bij een inschrijving van Eur 3,9 mrd, terwijl op Eur 5 mrd was gemikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier