CEO vermogensbeheerder Eurinvest: ‘De financiële markten zijn blind geworden voor risico’s’
De Luxemburgse vermogensbeheerder Eurinvest maakt handig gebruik van afgeleide producten om zijn portefeuilles te beschermen.
” De financiële markten zijn blind geworden voor risico’s”, vindt Jean-Marc Michelet, de CEO van Eurinvest. “We voelen ons er niet langer goed bij om te beleggen zonder bescherming. Daarom dekken we nu al meer dan een jaar al onze aankopen in met afgeleide producten.”
‘We voelen ons er niet langer goed bij om te beleggen zonder bescherming’
De kostprijs van die bescherming bedraagt amper 1 procent van de waarde van de activa, volgens Michelet. Eurinvest is niet bang voor een lichte terugval van de beurzen. Het bouwt enkel een bescherming in tegen correcties van 10 à 25 procent. “We gebruiken de techniek van de putspread”, legt Michelet uit. “We kopen een putoptie tegen -10 procent en verkopen er een andere tegen -25 procent.” Eurinvest betaalt een premie, maar het incasseert ook een premie en houdt de bescherming zo betaalbaar.
Eurinvest is vooral beducht voor een obligatiecrash. “De onbekende factor is niet de rentestijging, maar de snelheid ervan”, zegt Michelet. De beheerder heeft gekozen voor een vrij radicale strategie. “We beleggen niet meer in obligaties. We profiteren van een rentestijging door futures te verkopen op Duitse overheidsobligaties.”
Te duur of niet te duur
“Het echte gevaar is dat aandelenbeleggers massaal overschakelen op obligaties als de obligatierendementen gevoelig stijgen”, zegt Yves Colot, de filiaalmanager van Eurinvest België. Hij wijst er ook op het passieve beheer terrein heeft gewonnen door de overvloed van goedkoop geld die de centrale banken hebben gecreëerd. “Beleggers kopen geen aandeel omdat het goedkoop is, maar omdat het deel uitmaakt van een index”, merkt hij op.
‘Het echte gevaar is dat aandelenbeleggers massaal overschakelen op obligaties als de obligatierendementen gevoelig stijgen’
Niet alle aandelen zijn te snel gestegen. “Zo hebben we een analyse gemaakt van de IT-sector, waarvan geregeld wordt gezegd dat hij te duur is. Tot onze verrassing zijn de winsten van die bedrijven sneller toegenomen dan de koersen. Resultaat: die aandelen zijn goedkoper dan twee of drie jaar geleden”, legt Michelet uit.
Holdings zijn al vele jaren een van de favorieten van de vermogensbeheerder. “Maar wij zijn waakzamer dan vroeger, omdat de kortingen op de intrinsieke waarde sterk verminderd zijn”, legt Colot uit. “Meerdere Belgische holdings van goede kwaliteit – zoals Ackermans & van Haaren, Gimv en Sofina – zijn duur. Toegegeven, ze investeren meer en meer in private equity, wat het moeilijker maakt de juiste waardering op de portefeuille te kleven.”
Opkomende landen
Eurinvest staat ook open voor de opkomende landen. “In Azië zijn aandelen goedkoper en de winstvooruitzichten aantrekkelijk”, analyseert Michelet. “De technologiewaarden ontwikkelen er spectaculair. De bloei van de IT-sector in China is fenomenaal. De sector heeft een gewicht van 36 procent in de beursindexen, tegenover 1 procent tien jaar geleden.”
‘Het momentum is heel belangrijk als je belegt in de opkomende landen’
Toch beleefden de Chinese beurzen een decennium geleden sombere jaren, ook al zette Peking een groei van 10 procent per jaar neer. Dat kwam doordat de bedrijfswinsten absoluut niet volgden. “Het momentum is heel belangrijk als je belegt in de opkomende landen”, preciseert Michelet. “Dat momentum is er vandaag, omdat de winsten volgen. Maar die markten zijn volatieler dan de westerse. Een bescherming van de portefeuille is daarom onontbeerlijk.”
“Wij beleggen in Azië via de grote indexen en holdings zoals Jardine, Fosun International en Swire Pacific”, vult Colot aan. Aan indexen zijn afgeleide instrumenten gekoppeld, zoals opties, die beschermingsmechanismen mogelijk maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier