Winstdaling met de glimlach bij Engie

Engie ©  ERIC PIERMONT/AFP via Getty Images
*  

De interpretatie van de resultaten van Engie vraagt een beetje hersengymnastiek. In de eerste helft van 2024 daalde de recurrente nettowinst weliswaar met 7 procent, maar dat is beter dan verwacht. De daling is vooral te wijten aan de lagere winstbijdrage van de divisie die voor grote klanten aan risicobeheer doet op de energiemarkten. Dankzij de volatiele energiemarkten van 2022 en 2023 kende die divisie toen een winstbonanza, maar nu is de rust enigszins teruggekeerd en daalt die uitzonderlijke winstbijdrage: van 3,1 miljard euro in de eerste helft van 2023 naar 1,9 miljard in dezelfde periode dit jaar. De recurrente winstbijdrage van de divisie zou tegen 2026 op jaarbasis dalen tot 1 à 1,5 miljard per jaar.

De recurrente nettowinst zal dus zowel in 2024 als in 2025 dalen, maar onderliggend draait de business van het energiebedrijf naar wens. De vooruitzichten voor dit jaar zijn zelfs verhoogd. Engie rekent voor 2024 op 5 tot 5,6 miljard euro recurrente nettowinst, in plaats van 4,2 à 4,8 miljard. Die stevige verhoging van de winstverwachtingen is geloofwaardig, omdat Engie dankzij een sterke eerste jaarhelft al 3,8 miljard euro op zak heeft. De winst per aandeel zou uitkomen op 2,5 euro, wat bij een koers van 15,7 euro een heel aantrekkelijke koers-winstverhouding van minder dan 7 oplevert.

De grootste recurrente winstbijdrage komt van hernieuwbare energie. De groep heeft al een portefeuille van 43 gigawatt. Dit en volgend jaar zou daar nog 4 gigawatt bij komen. Er zit de volgende jaren voor nog eens 95 gigawatt aan windturbines en zonne-energie in de pijplijn. Dankzij de stevige regenval in Frankrijk en Portugal leverden ook de waterkrachtcentrales een stevige bijdrage aan de winstgroei van deze divisie.

Het groeiende aandeel van hernieuwbare energie in het elektriciteitssysteem zorgt ook voor een hogere prijsvolatiliteit en een stijgende nood aan flexibele opslag- en back-upcapaciteit, om het wispelturige productiekarakter van hernieuwbare energie op te vangen. Engie beschikt over relatief veel flexibele aardgascentrales en een sterk groeiend batterijpark, waarmee het de pieken in de elektriciteitsprijzen kan oogsten. De winstbijdrage van de flexibele capaciteit steeg met 25 procent in de eerste helft van 2024. Spelers met een gediversifieerd en flexibel productiepark, zoals Engie, hebben een streepje voor dankzij de energietransitie.
Onverwachte sterren van het productiepark waren ook de Belgische kerncentrales. Kernenergie mag dan niet langer passen in de strategie, in de eerste helft van 2024 leverden de kerncentrales wel een bedrijfswinst van 770 miljoen euro, drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, met dank aan een hoge beschikbaarheid en het uitdoven van de overwinstbelasting.

De winstbijdrage van de uitbating van de aardgasnetwerken en de verkoop van energie aan de gezinnen ging wel achteruit, vooral door het relatief zachte winterweer en de volgehouden energiespaarzaamheid bij de gezinnen.

Conclusie

De daling van de winst is geen reden tot bezorgdheid, want aan de basis ligt de daling van de uitzonderlijke winstbijdrage van de divisie energiemanagement. Onderliggend draait de business beter dan verwacht. Engie is bovendien goed gepositioneerd om het wispelturige productiekarakter van hernieuwbare energie goed te beheren. Vanaf 2026 zit opnieuw winstgroei in de kaarten, bij een zeer aantrekkelijke waardering, met een koers-winstverhouding van minder dan 7. We behouden het koopadvies.

Koers: 15,8
Ticker: ENGI
ISIN-code: FR0010208488
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 38,1 miljard euro
K/w 2023: 7
Verwachte k/w 2024: 7
Koersverschil 12 maanden: + 6%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2%
Dividendrendement: 8%

Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content