Umicore staat voor een lange revalidatie

Umicore moet genezen van het grotendeels mislukte avontuur in batterijmaterialen.

Umicore moet genezen van het grotendeels mislukte avontuur in batterijmaterialen. De voorbije jaren investeerde het miljarden in extra productiecapaciteit, maar de markt keerde zich tegen het bedrijf. Umicore wedde op de performante NMC-batterijtechnologie, terwijl autobouwers meer dan verwacht kozen voor de LFP-technologie. “We hebben jarenlang geïnvesteerd zonder rendement. Zo hebben we waarde vernietigd”, zei CEO Bart Sap vorige week op de dag voor investeerders in Londen.

Kapitaalintensieve groei in de batterijdivisie wordt geschrapt. Er wordt 800 miljoen euro minder geïnvesteerd in de divisie. Blijft over: ongeveer 370 miljoen euro om de bestaande klantencontracten te kunnen uitvoeren en 500 miljoen euro voor Ionway, de joint venture met Volkswagen. Umicore schrijft NMC niet af, want zeker in Europa voorspellen analisten nog een relatief groot marktaandeel voor die technologie, maar de focus verschuift naar het verlagen van de productiekosten en de recuperatie van waarde.

Veel valt daar op de korte termijn niet van te verwachten. In de periode 2025-2028 gaat per saldo nog altijd 600 miljoen cash naar de batterijdivisie. Pas vanaf 2027 wordt de vrije cashflow positief. Aan de bedrijfswinst zou de divisie pas in 2027 een positieve bijdrage leveren. Met de strategische bijsturing kan de divisie de volgende jaren op eigen benen staan, maar om nog meer waarde te recupereren, zoekt Umicore partners. Aan een nieuw batterij-avontuur zal de groep zich op eigen kracht niet meer wagen.

Umicore moet genezen van het grotendeels mislukte avontuur in batterijmaterialen.

Met een batterijdivisie in de lappenmand rekent het management op de historische activiteiten om waarde te creëren. Geld wordt vooral verdiend in de katalysatorendivisie. Een groot deel van die activiteit is gekoppeld aan het lot van de verbrandingsmotor en heeft dus een eindige horizon. Ook op de middellange termijn kan Umicore echter nog interessante cashflows verdienen, dankzij zijn sterke marktpositie en technologisch leiderschap. Tegen 2028 rekent Umicore op 1,8 miljard euro omzet, met een marge van 25 procent op de bedrijfscashflow. In de periode 2024-2028 kan de divisie 1,4 miljard euro vrije cashflow opleveren.

Ook de recyclagedivisie blijft een hoeksteen voor het bedrijf. Ze is een stuk kleiner dan de katalysatorendivisie, maar heeft groeipotentieel dankzij haar technologisch koppositie in een groeiende markt. De resultaten zijn wel sterk afhankelijk van de prijzen van de gerecycleerde materialen, en dus behoorlijk cyclisch van aard. Tegen 2028 rekent het bedrijf op 800 miljoen euro omzet bij een marge van 35 procent. Dat moet in de periode 2024-2028 een vrije cashflow van 400 miljoen euro opleveren.

In de divisie van specialty materials, het kleine broertje in de groep, wordt het zaak de relatief lage marges wat op te krikken richting 2028.

Op groepsniveau moet dat alles tegen 2028 een aangepaste bedrijfscashflow van 1 à 1,2 miljard euro opleveren. Vorig jaar was er nog een bedrijfscashflow van 763 miljoen euro. Dit jaar wordt op 750 miljoen gerekend. Richting 2028 stelt het management dus een stevig herstel van de winstgevendheid in het vooruitzicht, die een winst per aandeel van ongeveer 1,5 euro per aandeel mogelijk maakt.

Conclusie

Met een nieuw strategisch plan, gedrenkt in realiteitszin voor de geplaagde batterijmaterialendivisie, wil Umicore de volgende jaren opnieuw waarde scheppen voor de aandeelhouders. Beleggers betalen slechts 6 keer de verhoopte winst voor 2028, wat op de langere termijn koersherstel mogelijk maakt. Het zal echter tijd én een goede uitvoering van het plan vragen om het vertrouwen te herstellen. We blijven daarom bij het ‘houden’-advies.

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers: 9,75 euro
Ticker: UMI
ISIN-code: BE0974320526
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,4 miljard euro
K/w 2024: 12
Verwachte k/w 2025: 10
Koersverschil 12 maanden: – 51%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content