Structurele winst in zicht voor argenx
Het almaar groeiende commerciële potentieel van efgartigimod, de versnellende uitbreiding van de klinische pijplijn en de overgang naar structurele winstgevendheid maakt dat het aandeel van argenx ook de komende jaren kan uitblinken.
Argenx vierde op 10 juli de tiende verjaardag van zijn beursgang op Euronext Brussel. Het biotechbedrijf haalde toen 41,8 miljoen euro op tegen 8,5 euro per aandeel. De voorbije tien jaar verzamelde het in totaal 5,9 miljard dollar, waarvan op 30 juni nog 3,1 miljard dollar beschikbaar was. Een succesvol ontwikkelingstraject, en begin 2022 de geslaagde commercialisatie van het eerste goedgekeurde medicijn, de FcRn-remmer efgartigimod (commerciële naam Vyvgart), leverde een beursrendement van 4.794 procent op.
Hoewel het niet realistisch is de komende tien jaar een vergelijkbaar rendement te verwachten, ontvouwde argenx op een R&D-dag in New York op 16 juli een bijzonder ambitieus toekomstplan. Tegen 2030 wil het met vijf nieuwe moleculen in de laatste ontwikkelingsfase zitten en via tien goedgekeurde indicaties 50.000 patiënten behandelen. Momenteel bereikt argenx met efgartigimod tegen gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG) al meer dan 10.000 patiënten. De bedoeling is het marktleiderschap in dat domein te verbreden. Door nieuwe patiëntengroepen met seronegatieve MG-patiënten en oculaire MG te bereiken en de verwachte groei van het aandeel van de biologische geneesmiddelen hoopt argenx de huidige doelgroep van 17.000 patiënten tegen 2030 uit te breiden naar 65.000.
Met efgartigimod starten nog voor het jaareinde drie nieuwe fase III-studies, onder meer op patiënten met het syndroom van Sjögren. Argenx onthulde sterke fase II-resultaten met empasiprubart (ARGX-117) tegen multifocale motorische neuropathie (MMN). De fase III-studie start voor het jaareinde. De molecule zal nog voor drie andere indicaties worden getest, waaronder CIDP. Met ARGX-119 starten dit jaar twee fase Ib/IIa-studies, tegen CMS en ALS. Argenx gaf voor het eerst toelichting bij ARGX-213, een tweede FcRn-remmer, en ARGX-121, gericht op IgA-autoantilichamen, een nieuw target binnen de auto-immuunziekten. Voor eind 2025 zullen de eerste klinische studies starten.
Het tweede kwartaal was een voltreffer. De nettoverkoop steeg met 20 procent tegenover het eerste kwartaal, van 398,3 miljoen naar 477,6 miljoen dollar. Tegenover het tweede kwartaal van 2023 bedroeg de groei 78 procent en na zes maanden is er een toename met 79,7 procent tot 875,9 miljoen dollar. De omzet in de Verenigde Staten steeg met 17 procent tot 407 miljoen dollar, terwijl Japan en Europa (inclusief Israël) met 18 en 17 procent groeiden tot 20 en 35 miljoen dollar. De Amerikaanse verkoop bevat nog geen inkomsten van Vyvgart Hytrulo (onderhuidse toedieningsvorm) voor patiënten met de neuromusculaire ziekte CIDP, waarvoor het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap op 21 juni goedkeuring verleende. Intussen zijn de eerste CIDP-patiënten behandeld. De goedkeuring van de intraveneuze toedieningsvorm van Vyvgart voor patiënten met de bloedziekte ITP op 26 maart zet argenx ertoe aan om in het vierde kwartaal een tweede fase III-studie in de Verenigde Staten te starten. De omzet voor leveringen aan de Chinese partner Zai Lab steeg van 2 miljoen naar 14 miljoen dollar. Argenx boekte voor het eerst een nettowinst van 29,1 miljoen dollar. Daarvoor was nog een belastingmeevaller van 44,1 miljoen dollar nodig, maar de overgang naar structurele winstgevendheid loert om de hoek. De verwachte cashburn voor 2024 zakt onder 500 miljoen dollar.
Conclusie
Argenx kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Het almaar groeiende commerciële potentieel van efgartigimod, de versnellende uitbreiding van de klinische pijplijn en de overgang naar structurele winstgevendheid maakt dat het aandeel ook de komende jaren kan uitblinken.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 453,20 euro
Ticker: ARGX BB
ISIN-code: NL0010832176
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 26,9 miljard euro
K/w 2023: –
Verwachte k/w 2024: –
Koersverschil 12 maanden: -1%
Koersverschil sinds jaarbegin: +31%
Dividendrendement: –
Argenx kijkt met vertrouwen naar de toekomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier