Proximus verhoogt opnieuw jaarprognose
Er zijn zeker uitdagingen, met binnenkort meer concurrentie op de thuismarkt, maar Proximus beschikt ook over een internationale tak met veel potentieel.
Proximus presenteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers en verhoogde net als in juli de prognoses voor de omzet en de onderliggende bedrijfswinst (ebitda) voor het volledige boekjaar. Deze zomer stond de opwaartse bijstelling van de verwachtingen in de schaduw van de beslissing om de volledige controle over de glasvezeldochter Fiberklaar te verwerven. Die werd niet op gejuich onthaald, omdat alle investeringen in Fiberklaar voortaan volledig op de balans van Proximus komen. Dat is op korte termijn ongunstig voor de kasstromen. Op langere termijn moet de consolidatie Proximus meer flexibiliteit opleveren bij de uitrol van het glasvezelnetwerk en kan het bedrijf ook aanspraak maken op synergievoordelen tot 100 miljoen euro. Het grootste deel van de koopsom werd in het derde kwartaal betaald.
Proximus ontving ook inkomsten uit de verkoop van een deel van de participatie in de Indiase dochter Route Mobile. De Indiase telecomtoezichthouder eist een minimum van 25 procent aan vrij verhandelbare aandelen. Proximus moest bijna 8 procent verkopen om zijn belang onder 75 procent te laten zakken. Die verkoop leverde 90 miljoen euro op. Proximus verkocht ook zijn datacenteractiviteiten voor 128 miljoen euro.
In het derde kwartaal bleef de onderliggende groepsomzet op jaarbasis nagenoeg vlak op 1,64 miljard euro (+0,2%). De ebitda steeg met 1,6 procent naar 480 miljoen euro. De beste prestatie kwam van de thuismarkt met een omzetstijging van 1,5 procent naar 1,19 miljard euro. Vooral de residentiële markt deed het goed (+3,1%) met meer klanten in mobiele telefonie en internet en meer verkochte bundels.
Voorlopig laat de intrede van DIGI, de vierde speler op de Belgische telecommarkt, nog even op zich wachten. Aanvankelijk ging het bedrijf zijn goedkope telecomaanbod kort na de zomer op de markt loslaten, maar die deadline werd niet gehaald. DIGI zal voor zijn mobiele aanbod overigens gebruikmaken van het netwerk van Proximus. Voor het vaste netwerk moet met verschillende steden afzonderlijk een akkoord worden afgesloten en dat sleept langer aan dan verwacht.
In het derde kwartaal kwamen er 38.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bij. Het totaal bedraagt nu 519.000. Glasvezelklanten leveren voor Proximus gemiddeld 5 procent meer omzet op en er is ook minder klantenverloop.
De internationale omzet kromp met 2,3 procent naar 468 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen bleef de daling beperkt tot 0,9 procent. De winstgevendheid ging er wel op vooruit met een stijging van de ebitda met 4,2 procent naar 51 miljoen euro. Proximus verwacht voor 2024 een groei van de binnenlandse omzet met 3 procent. Dat was voorheen 2,5 procent. Ook de ebitda zal met 3 procent toenemen, terwijl in juli nog op 2 procent werd gerekend.
Na drie kwartalen in 2024 bedraagt de omzetgroei 3,5 procent en de toename van de ebitda zelfs 3,7 procent. Proximus keert op 6 december een tussentijds dividend van 0,5 euro per aandeel uit. De resterende 0,1 euro wordt in april uitbetaald. Ook volgend boekjaar zal het dividend 0,6 euro bedragen.
Conclusie
Hoewel Proximus voor de tweede keer in drie maanden de jaarprognoses verhoogde, blijven analisten en beleggers moeilijk te enthousiasmeren voor het aandeel. Er zijn zeker uitdagingen, met binnenkort meer concurrentie op de thuismarkt, maar Proximus beschikt ook over een internationale tak met veel potentieel. Proximus is tegen 3,7 keer de verwachte ebitda heel aantrekkelijk gewaardeerd. Daar komt een rendement van 9 procent bij, dat ook volgend jaar gegarandeerd is.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 6,70 euro
Ticker: PROX BB
ISIN-code: BE0003810273
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,2 miljard euro
K/w 2023: 6,5
Verwachte k/w 2024: 6
Koersverschil 12 maanden: -11%
Koersverschil sinds jaarbegin: -23%
Dividendrendement: 9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier