Mogelijke grote Britse overname werpt schaduw op jaarcijfers Ageas
De dag van de jaarrapportering van de Belgische verzekeraar Ageas verliep niet zoals verwacht. De initiële koerswinst sloeg om in een verlies van ruim 2 procent.
De mooi cijfers werden in de eerste handelsuren beloond met een stijging van ruim 2 procent. De markt was tevreden met een nettowinst van 1,17 miljard euro. Zonder eenmalige elementen was dat een stijging met 9 procent. De nettowinst van de levensverzekeringen bedroeg 894 miljoen euro (1,08 miljard in 2022), terwijl de niet-levensverzekeringen 389 miljoen aanleverden (236 miljoen).
Het brutopremie-inkomen zonder wisselkoerseffecten steeg met 8 procent tot 17,1 miljard (+2% in 2022). Vooral de niet-levensverzekeringen presteerden sterk: +17 procent tot 5,97 miljard euro, door hogere volumes en door prijsstijgingen. België (+11% tot 1,99 miljard euro) en Europa (+26% tot 2,8 miljard euro) deden het goed. Bij de levensverzekeringen was China (+11% tot 5,89 miljard euro) dankzij een hele sterke eerste jaarhelft de drijfveer voor een toename op groepsniveau met 4 procent tot 11,16 miljard euro.
De combined ratio, de verhouding tussen de kosten en de netto verdiende premies, steeg vorig jaar met een sterke 440 basispunten tot 93,3 procent (93,3% in de tweede jaarhelft). De solvabiliteit bleef vorig jaar nagenoeg constant op 217 procent (218% eind 2022).
De marge op producten met gegarandeerde rente (tak21) daalde van een sterke 142 basispunten in 2022 naar 124 basispunten. Die van de producten gekoppeld aan een belegging (tak23) klom van 37 naar 39 basispunten.
De nettowinst zakte van 1,1 miljard euro naar 953 miljoen. Het uitgebreide eigen vermogen, inclusief de contractuele dienstenmarge of de huidige waarde van de toekomstige winsten van 9,3 miljard euro, bleef stabiel op 15,6 miljard. Het jaardividend wordt met 8,3 procent opgetrokken, van 3 euro naar 3,25 euro per aandeel bruto.
We sluiten niet uit dat Ageas nog een hoger bod doet op Direct Line.
De initiële koerswinst op het cijferrapport sloeg om in een verlies van ruim 2 procent. De kentering kwam er na geruchten dat Ageas een bod overweegt op de Britse verzekeraar Direct Line, het nummer twee in niet-levensverzekeringen. Ageas moest daarop een tweede persbericht publiceren, waarin het aangaf een bod van 3,6 miljard euro te overwegen. Circa 45 procent zou in cash worden betaald en de rest via de uitgifte van nieuwe aandelen Ageas. Daardoor zou Direct Line ongeveer 22 procent van de uitstaande aandelen in handen krijgen, ruim meer dan het Chinese Fosun (10%) en de Belgische overheid (6,33%). Direct Line wees het mogelijke bod al af wegens ontoereikend. Ageas heeft tot 27 maart om een formeel bod te lanceren.
De move is verrassend vermits Ageas de voorbije jaren heel wat problemen kende in het Verenigd Koninkrijk en er aan het afbouwen was. Maar de jongste cijfers ogen beter en met de mogelijke overname van het Britse nummer twee zou Ageas de schaalgrootte bereiken die tot nog toe ontbrak. De overnamepoging past in de ambitie om naast België (zowel levens- als niet-levensverzekeringen) en China (levensverzekeringen) in Europa een sterke derde tak te creëren in niet-levensverzekeringen.
Het feit dat er mogelijk een significante hoeveelheid nieuwe aandelen wordt uitgegeven onder boekwaarde, terwijl Direct Line ruim boven boekwaarde noteert, stemt de Ageas-belegger humeurig. Anderzijds moet de groep de activiteiten versterken om het dividendbeleid te kunnen voortzetten. Topman Hans De Cuyper lijkt vastberaden en we sluiten een hoger bod niet uit.
Conclusie
Wegens de onzekerheid op korte termijn en ondanks de lage waardering verlagen we het advies naar houden (rating 2B). Dat Ageas volgens het persbureau Bloomberg mogelijk zelf een overnameprooi is van het Italiaanse Generali geeft aan dat er een consolidatie in de Europese verzekeringssector aan de orde is.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 38,77 euro
Ticker: AGSN BB
ISIN-code: BE0974264930
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 7,29 miljard euro
K/w 2023: 7,7
Verwachte k/w 2024: 5,8
Koersverschil 12 maanden: -11,4%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2,2%
Dividendrendement: 8,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier